Η διάσωση του περιβάλλοντος και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οδηγεί στην ανάπτυξη νέων ενεργειακών τεχνολογιών.
Ο εντοπισμός και η κατανόηση των νέων τεχνολογιών στα πολύ πρώιμα στάδιά τους – αναδυόμενες τεχνολογίες – είναι ζωτικής σημασίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι πρέπει να δημιουργήσουν τεκμηριωμένες στρατηγικές για τη ρύθμιση, τη χρηματοδότηση και τον σχεδιασμό, προκειμένου να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών.
Χρησιμοποιώντας μια υβριδική προσέγγιση για τον εντοπισμό αναδυόμενων τεχνολογιών, το Κοινό Κέντρο Ερευνών δημοσίευσε μια νέα έκθεση που περιγράφει 77 αναδυόμενες τεχνολογίες που σχετίζονται με την ενέργεια, στο πλαίσιο των εργασιών του στο Παρατηρητήριο Τεχνολογίας Καθαρής Ενέργειας (CETO).
Η ανάλυση δείχνει ότι οι περιβαλλοντικές πτυχές και η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οδηγούν στην ανάπτυξη των περισσότερων από τις τεχνολογίες που εντοπίστηκαν. Περίπου τα μισά από αυτά συνδέονται με την αποθήκευση ενέργειας και τα 10 με φωτοβολταϊκά. Η διακύμανση του ενεργειακού εφοδιασμού από φυσικές πηγές απαιτεί αποτελεσματικές λύσεις αποθήκευσης, εξ ου και έντονη εστίαση σε τεχνολογίες αποθήκευσης που μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια όταν η παραγωγή υπερβαίνει τη ζήτηση και να απελευθερώσουν ενέργεια κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής ζήτησης.
Εξετάζοντας τους οργανισμούς που συμμετέχουν σε επιστημονικές δημοσιεύσεις και διπλώματα ευρεσιτεχνίας, η έκθεση δείχνει επίσης μια ισχυρή συμμετοχή των δημόσιων ερευνητικών ιδρυμάτων στα αρχικά στάδια. Κυβερνητικοί και δημόσιοι φορείς χρηματοδότησης υποστηρίζουν ήδη τις περισσότερες από τις 77 αναδυόμενες τεχνολογίες. Μέσω προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» ή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, η ΕΕ χρηματοδοτεί ενεργά τεχνολογίες που σχετίζονται με τη βιομάζα, τη δέσμευση, χρήση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCUS), την αιολική ενέργεια, τα έξυπνα δίκτυα, τα ανανεώσιμα καύσιμα και τα φωτοβολταϊκά.
Μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών λαμβάνει χώρα μόλις οι τεχνολογίες εισέλθουν σε φάση κατοχύρωσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, σύμφωνα με την έκθεση.
Εξετάζοντας την εξειδίκευση της έρευνας σε διάφορες περιφέρειες, η έκθεση διαπιστώνει ότι η Ευρώπη είναι πιο εξειδικευμένη σε τομείς όπως η δέσμευση, χρήση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCUS), η τηλεθέρμανση και η αιολική ενέργεια, σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες.
Ταυτόχρονα, οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί επικεντρώνονται λιγότερο στην έρευνα και ανάπτυξη σε τεχνολογίες που σχετίζονται με τους συσσωρευτές, τη γεωθερμική ενέργεια, τα ηλιακά καύσιμα, την αποθήκευση ενέργειας και τα ευφυή δίκτυα. Αντίθετα, η Κίνα και η Νότια Κορέα εμφανίζονται ως πρωτοπόροι στις περισσότερες από αυτές τις τεχνολογίες, ενώ η Ιαπωνία και, παραδόξως, οι ΗΠΑ, δεν παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα εξειδίκευσης σε καμία κατηγορία.