Για την αποτροπή εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων.

Με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο που κοινοποιήθηκε σε όλες της Περιφέρειες της χώρας και σε κάθε Διεύθυνση  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ξεχωριστά ανά Περιφερειακή Ενότητα, όπως επίσης στις χοιροτροφικές οργανώσεις, στην Πανελλήνια Κυνηγητική Συνομοσπονδία και στο Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του υπ. Περιβάλλοντος, το ΥπΑΑΤ και η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής καθιστά σαφές ότι οι χοίροι θα πρέπει να κινούνται μόνο εντός ελεγχόμενων, περιφραγμένων εκτάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω έγγραφο αναφέρει:

«Με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων, σας γνωρίζουμε ότι απαγορεύεται η διατήρηση και διαμονή χοίρων εκτός περιφραγμένων εκτάσεων σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ.1β και 1ι της Υπουργικής Απόφασης 1102/182415/12.07.2021(Β΄3211 ). Σε περίπτωση που εντοπίζονται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές ανεπιτήρητοι χοίροι εφαρμόζεται άμεσα το άρθρο 7 παρ.1α της Υπουργικής Απόφασης 1102/182415/12.07.2021(Β΄3211) και ενημερώνονται οι αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές».

Με έτερο έγγραφο της ίδιας Διεύθυνσης οριοθετούνται οι Απαγορευμένες Ζώνες λόγω επιβεβαίωσης εστιών Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, κατόπιν επιβεβαίωσης νέας εστίας Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε κατοικίδιους χοίρους αγελαίας εκτροφής αποτελούμενης από 81 χοίρους (5 κάπροι, 40 χοιρομητέρες και 36 παχυνόμενα) στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βάθης, της Δημοτικής Ενότητας Κρουσσών του Δήμου Κιλκίς της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, οριοθετούνται ζώνες στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

Δείτε αναλυτικά τις απαγορευμένες ζώνες ΕΔΩ.