Μια μοναδική γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην εκδήλωση "Ανοιχτές Πόρτες", η οποία διοργανώθηκε συλλογικά από τις Ενώσεις Οινοπαραγωγών της χώρας και τα επισκέψιμα οινοποιεία – μέλη τους.

Οι "Ανοιχτές Πόρτες" αποτελούν μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Στόχος της είναι η διοργάνωση "γεγονότων" με επίκεντρο το κρασί από κάθε επισκέψιμο οινοποιείο, τα οποία θα αποτελέσουν αφορμή για τη γνωριμία των καταναλωτών με τους οινοπαραγωγούς.

Χθες και σήμερα, 18 και 19 Μαΐου 2024, από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, οι οινόφιλοι είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους Δρόμους του Κρασιού της Ελλάδας και να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες περιλάμβαναν ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, διαγωνισμούς με πλούσια δώρα και άλλες εκπλήξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος στα οινοποιεία ήταν ελεύθερη.

Μέσα από την νέα ΚΑΠ 2023-2027 υλοποιείται εξειδικευμένο τομεακό πρόγραμμα οίνου και επενδύονται 92 εκατ. ευρώ σε δράσεις σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας του οίνου, από την καλλιέργεια μέχρι την μεταποίηση και την προώθηση του προϊόντος. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, ήδη η αξία των εξαγωγών κρασιού σε χώρες εκτός Ε.Ε. έχει αυξηθεί από το 2019 έως το 2023 κατά 66%.

Σε σχετική του δήλωση ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης τονίζει ότι «εκδηλώσεις όπως οι “Ανοιχτές Πόρτες” αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα των μεγάλων προοπτικών που μπορούν να προσδώσουν ο οινοτουρισμός και τα επισκέψιμα οινοποιεία, στην αγροτική και τουριστική οικονομία της χώρας μας».

Εττικέτες:
αμπέλι κρασί