Με την εξασθένηση του δολαρίου των ΗΠΑ και ως εκ τούτου τη χαμηλότερη τιμή για τον αμερικανικό αραβόσιτο, ο εισαγωγικός δασμός για τον αραβόσιτο, το σόργο και τη σίκαλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεωρήθηκε από την 1η Σεπτεμβρίου σε 10,95 ευρώ ανά τόνο.

Αυτό το αναθεωρημένο τιμολόγιο, το οποίο ενεργοποιείται με έναν αυτόματο μηχανισμό που υπολογίζει τους εισαγωγικούς δασμούς, θα αποτρέψει το ενδεχόμενο να βρεθούν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί σε μειονεκτική θέση.

Δημοσιεύθηκε το πρωί της 1ης Σεπτέμβρη, στην Επίσημη Εφημερίδα η επικαιροποίηση που βασίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 642/2010, ο οποίος καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ληφθούν οι εισαγωγικοί δασμοί των 3 σιτηρών, υπολογίζοντας τη διαφορά μεταξύ της ευρωπαϊκής τιμής αναφοράς και της τιμής των αραβοσίτου των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη δεύτερη τιμολογιακή ενημέρωση για τον αραβόσιτο, το σόργο και τη σίκαλη τον Αύγουστο του 2017. Στις 8 Αυγούστου, οι εισαγωγικοί δασμοί αυξήθηκαν σε 5,16 ευρώ ανά τόνο λόγω της παγκόσμιας συγκομιδής ρεκόρ που αναμενόταν για το 2016/17, δημητριακά και χαμηλότερες τιμές στην παγκόσμια αγορά.

Οι εισαγωγικοί δασμοί καθορίζονται πλέον από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και θα ισχύσουν έως ότου απαιτηθεί νέα αριθμητική τιμή και υπολογίζονται με τον αυτόματο μηχανισμό.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ