ΠΑΣΕΓΕΣ: Είχε δίκιο ο Αποστόλου που χαρακτήριζε τα μέτρα των δανειστών «ταφόπλακα του αγροτικού τομέα».

πασεγες

Είχε δίκιο τελικά ο αναπληρωτής υπουργός κ. Αποστόλου όταν σε ανακοίνωσή του στις 30.06.2015 χαρακτήριζε τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές και συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή “ταφόπλακα του αγροτικού τομέα” αναφέρει η ΠΑΣΕΓΕΣ σε ανακοίνωσή της.

«Φαίνεται ότι κάτι ήξερε» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει τα εξής:

«Με βάση τις διατάξεις της συμφωνίας του 3ου μνημονίου που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που συζητείται σήμερα και είναι προς ψήφιση στη Βουλή, τα μέτρα που αφορούν τους αγρότες είναι:

  1. Προκαταβολή φόρου στο 55% (από 27,5%) από τα εισοδήματα του 2014 και πιθανά σταδιακά αύξηση στο 100% (θα ξεκαθαρίσει τον Οκτώβριο).
  2. Κατάργηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο.
  3. Φορολογία εισοδήματος στο 20% για το 2016 και 26% από το 2017 και πέρα (συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων και αποζημιώσεων).
  4. Πλήρης εφαρμογή της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ (απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος και ευθύνη του παρασκευαστή για τη διάρκεια).
  5. Σταδιακή εξομοίωση ΟΓΑ με ΙΚΑ σε 3 χρόνια.
  6. Αυστηροποίηση κριτηρίων για τον ορισμό του ενεργού αγρότη (είναι ακατανόητο τι χρησιμότητα θα έχει ο ορισμός του ενεργού αγρότη όταν όλοι εξομοιώνονται φορολογικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες).

Πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα αν ψηφισθούν θα οδηγήσουν στη γενοκτονία των Ελλήνων αγροτών, στον αφανισμό της πρωτογενούς παραγωγής και στη πλήρη διάλυση της αγροτικής μας οικονομίας. Οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι δραματικές σε όλη τη διατροφική αλυσίδα, στους καταναλωτές, καθώς επίσης στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Τελικά διερωτάται κανείς πότε η Κυβέρνηση και ο κ. Πρωθυπουργός έλεγαν την αλήθεια:

- Όταν πριν 2 μήνες η Βουλή νομοθετούσε αφορολόγητο επιδοτήσεων ύψους 12.000 ευρώ ή σήμερα με τη συμφωνία που τις φορολογεί από το πρώτο ευρώ μαζί με τις αποζημιώσεις;

- Όταν  υπόσχονταν αφορολόγητο εισόδημα ύψους 12.000 ευρώ ή τώρα με τη συμφωνία που όχι μόνο δεν υπάρχει αφορολόγητο αλλά αυξάνει το φορολογικό συντελεστή από το 13% στο  20% για το 2016 και στο 26% από το 2017 και πέρα, αυξάνοντας και την προκαταβολή του φόρου από το 27,5% στο 55% και μάλιστα από τα εισοδήματα του 2014;

- Όταν χαρακτήριζε «κατά παραγγελία» την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που πήγε να εφαρμόσει ο κύριος Χατζηδάκης και ο κύριος Αποστόλου που υπόσχονταν επαναφορά της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος από τις 7 στις 5 ημέρες ή σήμερα που αφήνει την ευθύνη διάρκειας του φρέσκου γάλακτος στον παρασκευαστή, κάτι που θα οδηγήσει αυτόματα και άμεσα σε διάρκεια 11 ημερών. Αλήθεια δεν ανησυχεί κανείς τί επιπτώσεις θα έχει η απελευθέρωση αγοράς γάλακτος στις 1300 εναπομείνασες κτηνοτροφικές - γαλακτοκομικές μονάδες στη χώρα μας, όταν μάλιστα μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων ο γαλακτοκομικός τομέας στην Ε.Ε. αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση και οι τιμές έχουν κατρακυλήσει κάτω από το 0,20 ευρώ το λίτρο;

- Όταν προεκλογικά υπόσχονταν καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας ή σήμερα που καταργείται σταδιακά η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης;

- Όταν προεκλογικά υπόσχονταν επαναφορά του ΦΠΑ στα προμνημονιακά επίπεδα ή σήμερα που τον αυξάνει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (από το 13% στο 23%);

- Όταν προεκλογικά υπόσχονταν στους αγρότες Τράπεζα Ειδικού Σκοπού ή σήμερα που τους έχει αφήσει χωρίς χρηματοδότηση;

Δυστυχώς όλες αυτές οι υποσχέσεις αποδείχθηκαν ένα μεγάλο ψέμα.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ πάντως πάντα έλεγε την αλήθεια και τα πράγματα με το όνομά τους ανεξάρτητα ποιο κόμμα ήταν στην Κυβέρνηση. Το ίδιο κάνει και σήμερα, ενημερώνοντας τους Έλληνες αγρότες για τις επιπτώσεις των δυσβάστακτων μέτρων του 3ου μνημονίου. Το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον λέγοντας πάντα την αλήθεια ανεξαρτήτως κόστους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι για το λόγο αυτό συκοφαντήθηκε, στοχοποιήθηκε και πολεμήθηκε λυσσαλέα όχι μόνο από διάφορους αυτόκλητους προστάτες των αγροτών που δεν εκπροσωπούν παρά μόνο τον εαυτό τους, αλλά και απ΄όλες σχεδόν τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετά το 2011».