Χθες το βράδυ, στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας της ΕΕ, η Επιτροπή ανακοίνωσε τους φετινούς νικητές και νικήτριες του βραβείου Natura 2000.

Το βραβείο αυτό, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 10 του χρόνια, απονέμεται σε φορείς που διαχειρίζονται με υποδειγματικό τρόπο περιοχές Natura 2000, αναδεικνύοντας την προστιθέμενη αξία των περιοχών αυτών για την προστασία της φύσης προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων και οικονομιών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Εσθονικό Ταμείο για τη Φύση έλαβε το βραβείο προστασίας χερσαίων περιοχών για την «πρωτοβουλία αποκατάστασης ποτάμιων οικοτόπων σε έκταση 8.000 εκταρίων». Το βραβείο προστασίας θαλάσσιων περιοχών απονεμήθηκε στην πορτογαλική ΜΚΟ Ocean Alive για την αποκατάσταση και την προστασία των «γαλάζιων δασών». Το ιρλανδικό έργο «Wild Atlantic Nature» έπεισε την κριτική επιτροπή με το «επαναστατικό αγροπεριβαλλοντικό πρόγραμμα ενισχύσεων για γεωργούς σε περιοχές του δικτύου Natura 2000», όπως και η γαλλοϊσπανική πρωτοβουλία «Βόσκηση για την προστασία ενδιαιτημάτων και ειδών σε περιοχές Natura 2000 των Πυρηναίων», υπό την καθοδήγηση του Ιδρύματος HAZI. Τέλος, ο ιταλικός πολιτιστικός σύλλογος Artetica έλαβε το βραβείο επικοινωνίας για την πρωτοβουλία κοινοτικής συμμετοχής και επιστήμης «Από τα δάση στο διαδίκτυο και αντίστροφα». Τους βραβευθέντες φορείς επέλεξαν εκπρόσωποι του Συμβουλίου, της Επιτροπής, της Επιτροπής των Περιφερειών, της κοινότητας των ΜΚΟ και των συλλόγων χρηστών και ιδιοκτητών γης.

Επιπλέον, ο πολωνικός πειραματικός δασοπονικός σταθμός Rogów διακρίθηκε με το βραβείο του κοινού κατόπιν ψηφοφορίας, στην οποία έλαβε πάνω από 3.500 ψήφους, για την πρωτοβουλία προστασίας του μαύρου πελαργού. Η βελγική ομάδα «Wolf Fencing Team Belgium» ήρθε δεύτερη με το έργο της για τη συνύπαρξη και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου, ενώ τρίτη ήρθε η ισπανική πρωτοβουλία « Φύλακες της Φύσης: βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας της καταπολέμησης του περιβαλλοντικού εγκλήματος».

Εττικέτες:
περιβάλλον ΕΕ