Μετά την επιβράδυνση που σημείωσε τον Απρίλιο, το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ ανέκαμψε με αύξηση τόσο των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών τον Μάιο.

Η μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών σε σύγκριση με τις εισαγωγές επέτρεψε στο πλεόνασμα των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ να αυξηθεί κατά 2% τον Μάιο, φτάνοντας τα +5,2 δισ. ευρώ. 

Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της τελευταίας μηνιαίας έκθεσης για το εμπόριο αγροδιατροφής που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξαγωγές

Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 8% τον Μάιο του 2023, φθάνοντας τα 19,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ίσο με τον Μάιο του 2022.

Οι εξαγωγές από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2023 ανήλθαν συνολικά σε 95,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 8% από την αντίστοιχη περίοδο το 2022.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Μάιο στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2023, η μεγαλύτερη αύξηση στις σωρευτικές εξαγωγές καταγράφηκε για τα παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών που αυξήθηκαν κατά 974 εκατ. ευρώ (+25% σε σύγκριση με το 2022), τα είδη ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας κατά 645 εκατ. ευρώ (+18%) και τα παρασκευάσματα δημητριακών και προϊόντα άλεσης κατά 1,3 δισ. ευρώ (+15%).

Ενώ οι περισσότερες από αυτές τις αυξήσεις μπορούν να αποδοθούν σε υψηλότερες τιμές εξαγωγής, σε αντίθεση με τις αλλαγές όγκου, τα φυτικά έλαια, οι ελαιούχοι σπόροι και οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και τα δημητριακά ξεχωρίζουν με τον όγκο των εξαγωγών τους να αυξάνεται κατά 40%, 23% και 16% αντίστοιχα.

Οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα αυξήθηκαν σε σύγκριση με το 2022, ενώ μειώθηκαν προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου.

Εισαγωγές

Οι εισαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν επίσης τον Μάιο και ανήλθαν σε 14,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10% σε μηνιαία βάση.

Παρέμειναν 8% κάτω από το επίπεδό τους τον Μάιο του 2022, καθώς οι μοναδιαίες αξίες των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους.

Από τις αρχές του 2023, οι συνολικές εισαγωγές παρέμειναν κατά 3% υψηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο του 2022.

Οι εισαγωγές δημητριακών αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2023, με αύξηση όγκου 48%.

Οι εισαγωγές ζάχαρης σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Οι εισαγωγές καπνού αυξήθηκαν κατά 53%.

Οι εισαγωγές φυτικών ελαίων μειώθηκαν τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, παρόμοια με τα μικτά παρασκευάσματα διατροφής.

Οι εισαγωγές μαργαρίνης και άλλων ελαίων και λιπαρών μειώθηκαν κατά 16%, ωστόσο, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών εισαγωγής.

Οι τρεις πρώτες χώρες προέλευσης για τις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου ήταν η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία. Οι εισαγωγές από την Ουκρανία είχαν αυξηθεί σε σύγκριση με το 2022, ενώ οι εισαγωγές από την Αργεντινή και τη Ρωσία είχαν μειωθεί.