Τι έδειξε η τελευταία έκθεση για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής.

Μετά το καλό ξεκίνημα του Ιανουαρίου, το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ αύξησε περαιτέρω το πλεόνασμα κατά 33% από μήνα σε μήνα, φτάνοντας τα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Οι εξαγωγές τον Φεβρουάριο του 2023 έφτασαν τα 18,6 δισ. ευρώ σε όρους αξίας, δηλαδή 10% υψηλότερες από τον Φεβρουάριο του 2022. Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές της ΕΕ ήταν στα 13,3 δισ. ευρώ, καθώς μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της τελευταίας μηνιαίας έκθεσης για το εμπόριο αγροδιατροφής που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξαγωγές

Τον Φεβρουάριο του 2023, οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ αυξήθηκαν σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και έφτασαν την αξία των 18,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σχεδόν όλες οι κατηγορίες αγροδιατροφής της ΕΕ είχαν μια δυναμική έναρξη του έτους (για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μαζί) σε όρους αξίας σε σύγκριση με πέρυσι. Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ ήταν +1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (+10%) υψηλότερες τον Φεβρουάριο από ό,τι ήταν την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα κορυφαία εξαγωγικά προϊόντα που προκάλεσαν την αύξηση ήταν τα σκευάσματα δημητριακών, η παρασκευή φρούτων και ξηρών καρπών και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, η ΕΕ αύξησε τις εξαγωγές δημητριακών στη Βόρεια και την υποσαχάρια Αφρική κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2023 κατά 768.000 τόνους επιπλέον σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022. Αυτό αποτελεί απόδειξη της συνεχούς υποστήριξης της ΕΕ για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ -το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα- παρέμειναν οι ίδιοι με τον Ιανουάριο.

Εισαγωγές

Τον Φεβρουάριο του 2023, οι αξίες των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ συνέχισαν την πτωτική τους τάση από τον περασμένο Νοέμβριο και έφτασαν τα 13,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα συνέχισαν να είναι οι ελαιούχοι σπόροι και οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, με συνολική ποσότητα 7,4 εκατομμυρίων τόνων ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνών που εισήχθησαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023, σε σύγκριση με 6,8 εκατομμύρια τόνους την ίδια περίοδο το 2022. Εισαγωγές φρούτων και ξηρών καρπών επίσης αυξήθηκαν και ξεπέρασαν τη δεύτερη θέση από τον καφέ, το τσάι, το κακάο και τα μπαχαρικά σε όρους αξίας.

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Ουκρανία ήταν η κορυφαία πηγή εισαγωγών από την ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Βραζιλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.