Χιλιάδες χρόνια ελληνικής ιστορίας και παράδοσης έχουν αναδείξει το ιερό δέντρο της ελιάς σε εθνικό σύμβολο. Η ελιά αντικατοπτρίζει όλα όσα η χώρα μας έχει προσφέρει στον σύγχρονο πολιτισμό.

ελιες ενωση α (2)

Είναι το σύμβολο της ειρήνης, το έπαθλο του ολυμπιονίκη, δώρο θεών προς τον άνθρωπο. Κι όμως: Τα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας, οι νεοέλληνες φροντίσαμε να απαξιώσουμε ακόμη κι αυτό το θείο δώρο!

Αδιαφορήσαμε για την παραγωγή, υποτιμήσαμε την αξία του προϊόντος, δεν επενδύσαμε σε αυτό. Η συγκομιδή αφέθηκε στα χέρια φθηνών εργατικών χεριών αλλοδαπής προέλευσης και χιλιάδες στρέμματα έμειναν απεριποίητα, εντελώς αναξιοποίητα. Σ' αυτό συνέβαλαν, βέβαια, συνθήκες που έχουν να κάνουν με την εσωτερική μετανάστευση και με τον κατακερματισμό του κλήρου. Γεγονός είναι, ωστόσο, ότι υπάρχουν ελαιώνες που θα μπορούσε να είναι «κοσμήματα» και να αποφέρουν σημαντικά κέρδη στους ιδιοκτήτες και στην εθνική, κατ' επέκταση, οικονομία, τα οποία, όμως, είναι αμφίβολο αν οι εν λόγω ιδιοκτήτες μπορούν ακόμη και στο χάρτη να τα εντοπίσουν.

Αυτό, ευτυχώς, έχει αρχίσει να αλλάζει. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια κρίσης και ύφεσης, έστω και τώρα όμως, η «επιστροφή στις ρίζες της ελιάς», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η υπεύθυνη του εργοστασίου επεξεργασίας-τυποποίησης βρώσιμης ελιάς του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Αγρινίου» κα. Ακριβή Κούκη, «συνιστά το πλέον αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα».

Η ίδια εξηγεί στην «Α.Φ.» ότι η Ένωση Αγρινίου δεν έπαψε ποτέ να εργάζεται και να επενδύει στη βρώσιμη ελιά, με αποτέλεσμα σήμερα, που όλο και περισσότεροι παραγωγοί αποφασίζουν συστηματικά, επαγγελματικά και με όραμα να στραφούν στο προϊόν, να υπάρχει η οργάνωση και οι υποδομές που επιτρέπουν την, επ' ωφελεία των ίδιων των παραγωγών, καλύτερη δυνατή διαχείριση: «Γνωρίζοντας την πραγματική αξία της ελιάς και τις δυνατότητες της περιοχής, καθώς στην Αιτωλοακαρνανία παράγονται περί τους 15.000 τόνοι, εκ των οποίων οι περίπου 10.000 τόνοι στην περιοχή της Ένωσης Αγρινίου, συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε να πάμε ακόμη πιο μακριά τις ελιές μας, ακόμη πιο ψηλά το νομό μας. Με νέες ετικέτες, με συμμετοχή σε όλες τις σημαντικές διοργανώσεις προβολής των προϊόντων μας, με συμφωνίες σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, που, συν τοις άλλοις, διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή τιμή για τους παραγωγούς. Στόχος μας είναι οι ελιές Αγρινίου να γίνουν γνωστές σε όλο τον κόσμο».

Σ' αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η πρωτοβουλία της Ένωσης Αγρινίου για την αναγνώριση της «χονδροελιάς Αγρινίου» ως προϊόν ΠΓΕ.

Η κα. Κούκη εξηγεί:

«Επιδίωξή μας είναι αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της «ελιάς Αγρινίου», ώστε, σε συνάρτηση με την πολιτική που πιστά εφαρμόζουμε όλα αυτά τα χρόνια (ιχνηλασιμότητα, πιστοποίηση κτλ.), να κερδίσουμε το μερίδιο της αγοράς που δικαιούται η πράσινη στρόγγυλη ελιά Αγρινίου. Αποφασίσαμε έτσι να προωθήσουμε τις διαδικασίες για την αναγνώριση της Ελιάς Αγρινίου ως ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης). Ο φάκελος είναι υπό κατάθεση. Αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι φετινές φυσικοχημικές αναλύσεις στην ελιά, ώστε να συγκριθούν με τις περσινές. Η αναγνώριση της Ελιάς Αγρινίου ως προϊόν ΠΓΕ θα δώσει την πρόσθετη ώθηση που έχει ανάγκη το προϊόν. Ταυτόχρονα, προχωράμε σε περεταίρω αναβάθμιση της υποδομής στη Σπολάϊτα, με εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων του εργοστασίου επεξεργασίας-τυποποίησης της βρώσιμης ελιάς και στρεφόμαστε στη δημιουργία νέας «ετικέτας» και στη δημιουργία νέων συσκευασιών, με απολύτως ελκυστικό περιεχόμενο, ικανό να διεισδύσει στη διεθνή αγορά».

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι η Ένωση Αγρινίου δημιούργησε την πιο ισχυρή, ίσως, Ομάδα Παραγωγών, η οποία και αριθμεί περισσότερα από 5.400 μέλη!

Ο κ. Γιάννης Πολίτης, υπεύθυνος της Ομάδας Παραγωγών, δηλώνει:

«Ο Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, πρωτοπόρος, όπως πάντα, στις εξελίξεις που διαδραματίζονται στον αγροτικό χώρο και πάντα με γνώμονα το συμφέρον των παραγωγών της περιοχής του, έχει ήδη προετοιμάσει εδώ και πολύ καιρό τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθούν οι παραγωγοί της, ώστε να εξασφαλίσουν την κάλυψη των απαιτήσεων που επιβάλλει τόσο η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ όσο και των απαιτήσεων που επιβάλλει η αγορά για ποιοτικά αγροτικά προϊόντα (υλοποίηση διαδικασιών Ο.Σ.Δ.Ε., εφαρμογή και πιστοποίηση συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής σε καλλιέργειες παραγωγών της, εφαρμογή και πιστοποίηση συστημάτων ποιότητας σε μονάδες παραγωγής τροφίμων που διαθέτει). Η δημιουργία της Ομάδας εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, όπως και τα πρόσθετα κίνητρα που έδωσε ο Συνεταιρισμός στους παραγωγούς μας».

Με ολοκληρωμένη διαχείριση σε όλα τα επίπεδα και με πίστη στο προϊόν, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, η Ένωση Αγρινίου ευελπιστεί πλέον σε σημαντική αύξηση της παραγωγής της τα επόμενα χρόνια. Και από τη στιγμή που η καλλιέργεια της ελιάς επανακτά την πραγματική της αξία, όχι σαν δευτερεύουσα, συμπληρωματική ενασχόληση πια, αλλά ως βασική πηγή εισοδήματος για χιλιάδες παραγωγούς, τα δεδομένα επιτρέπουν την αισιοδοξία για την επίτευξη των στόχων που ο Συνεταιρισμός και η Ομάδα Παραγωγών έχουν θέσει.

εφημερίδα Αγροτική Φωνή