«Οι σημερινοί νέοι αγρότες είναι οι περιβαλλοντολόγοι του αύριο».
Σε ομιλία του σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωργίας (CEJA) και η DeLaval στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, ο Επίτροπος Phil Hogan τόνισε τη σημασία των νέων ευρωπαίων αγροτών για το μέλλον του τομέα, που είναι επίσης σημαντικό στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τη γεωργία αγροτική ανάπτυξη.

Μόνο το 6% των Ευρωπαίων γεωργών είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών, σε σύγκριση με το 56% που είναι άνω των 55 ετών. Με τη γήρανση της γεωργικής κοινότητας, η ανανέωση των γενεών είναι ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας και πρέπει να συνοδεύεται από προσαρμοσμένες πολιτικές.

Όπως είπε ο Επίτροπος Hogan στη διάσκεψη:

«Εσείς οι νέοι Ευρωπαίοι αγρότες είναι το μέλλον του τομέα των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ στην ΕΕ και ως εκ τούτου οι απόψεις σας ενδιαφέρουν πολύ εγώ για την εξεύρεση νέων και καλύτερων τρόπων για να καταστεί η γεωργία πιο βιώσιμη».

Το τμήμα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης της Επιτροπής υποστηρίζει τους νέους γεωργούς μέσω της κοινής γεωργικής πολιτικής.

Για παράδειγμα, περισσότεροι από 177.000 νέοι γεωργοί θα επωφεληθούν έως το 2020 από την ενίσχυση για την εκκίνηση νέων γεωργών που θα τεθεί σε εφαρμογή στο πλαίσιο της τρέχουσας πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης.

Επιπλέον, άνω των 280 000 είναι οι επωφελούνται από την πρόσθετη στήριξη βάσει των άμεσων ενισχύσεων, η οποία αντιστοιχεί σε συμπληρωματική ενίσχυση 25% για μέγιστη περίοδο πέντε ετών.

Υπάρχουν άλλα ευρωπαϊκά μέσα που υποστηρίζουν τις νεότερες γενιές γεωργών, όπως η ευρωπαϊκή εταιρική σχέση καινοτομίας (EIP-AGRI).

Μέσα από αυτό το εργαλείο, ορισμένα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνικών.

Για παράδειγμα, έχει δημιουργηθεί μια ομάδα εστίασης για τον εντοπισμό των βασικών χαρακτηριστικών των νέων αγροτών, των κυριότερων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν και του τρόπου με τον οποίο θα ενισχυθεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα στη γεωργία για αυτούς τους νεοεισερχομένους.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Επίτροπος Hogan:

«Η κοινωνία ήδη αναμένει ότι ο τομέας των γεωργικών προϊόντων διατροφής θα διατηρήσει την προσφορά μας για ασφαλή τρόφιμα υψηλής ποιότητας. Συνεπώς, εάν αναμένουμε ότι ο τομέας θα οδηγήσει από μπροστά σε σχέση με το περιβάλλον και το κλίμα, πρέπει να δημιουργηθούν δομές ανταμοιβής”.

Το τμήμα γεωργίας της Επιτροπής εργάζεται για την προσαρμογή των πολιτικών του και αναγνωρίζει την ανάγκη άμεσης συνεργασίας με φορείς του τομέα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε μια δημόσια διαβούλευση για τον "εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της κοινής γεωργικής πολιτικής" από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2017.

Για τους νέους αγρότες, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα βασικά εμπόδια για να γίνουν γεωργοί ήταν οι τιμές και η διαθεσιμότητα γης, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες.

Επιπλέον, όταν ερωτήθηκαν για το πώς μπορεί η κοινή γεωργική πολιτική να βοηθήσει καλύτερα τους νέους γεωργούς ή άλλους νέους αγροτικούς επιχειρηματίες, οι συμμετέχοντες στη δημόσια διαβούλευση επικεντρώθηκαν κυρίως στην υποστήριξη της ίδρυσης επιχειρήσεων (20% των απαντήσεων) και στην υποστήριξη της μεταφοράς γνώσεων, επαγγελματικής κατάρτισης (16%).