Τι προβλέπει νέα τροποποιητική απόφαση του ΥπΑΑΤ.

Το ύψος ενίσχυσης ορίζεται στα 387 € ανά Ha ετησίως για τα πρώτα δύο (2) έτη εφαρμογής και στα 454 € ανά Ha ετησίως για τα τελευταία τρία (3) έτη εφαρμογής, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το κόστος συναλλαγής (αμοιβή επιβλέποντα Γεωπόνου) που ανέρχεται σε 14 € ανά Ha ετησίως.

Στο αναγραφόμενο ύψος της αμοιβής του επιβλέποντα Γεωπόνου (14 €/Ha/έτος), ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμος.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται ετησίως για να αποζημιώνει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα), τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που συνεπάγεται η τήρηση των δεσμεύσεων της δράσης.

Ταυτόχρονα, για την αποφυγή διπλής χρηματοδότησης, ορίζεται ότι δεν δύναται να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας απόφασης, ακόμη κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις οι ακόλουθες κατηγορίες υποψηφίων:

  1. Όσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης ή οι σύζυγοι αυτών.
  2. Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για δέκα (10) έτη.
  3. Όσοι έχουν αποβληθεί από γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο ή δράση στην τρέχουσα ή σε προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, λόγω υποβολής εκ προθέσεως ανακριβών στοιχείων και δεν έχει παρέλθει ένα (1) ημερολογιακό έτος από το ημερολογιακό έτος διαπίστωσης της παράβασης.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποφυγή διπλής χρηματοδότησης της ίδιας δράσης από περισσότερα από ένα εθνικά ή/και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, δεν είναι επιλέξιμες για καταβολή της κατ’ έτος ενίσχυσης της παρούσας, αιτήσεις πληρωμής που υποβάλλονται από δικαιούχους της παρούσας οι οποίοι είναι μέλη αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών της Κοινής Οργάνωσης των Αγορών γεωργικών προϊόντων (ΚΟΑ) των τομέων οπωροκηπευτικών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών, με εγκεκριμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα, κατά την έννοια της αριθ. 266355/11-02-2009 (ΦΕΚ 594/Β΄/2009) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ισχύει, στα οποία το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ περιλαμβάνεται ως δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τις επιλέξιμες στη δράση 10.1.08 καλλιέργειες (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά) για ένα ή περισσότερα έτη εφαρμογής της εκάστοτε Πρόσκλησης της δράσης.