Οδηγίες για το πρωινό: Συμφωνία Συμβουλίου και Κοινοβουλίου για τη βελτίωση της ενημέρωσης των καταναλωτών για το μέλι, τις μαρμελάδες φρούτων και τους χυμούς φρούτων.

H βελγική προεδρία του Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για τη βελτίωση των απαιτήσεων ενημέρωσης των καταναλωτών για το μέλι, τις μαρμελάδες φρούτων, τους χυμούς φρούτων και το αφυδατωμένο γάλα.

Η συμφωνία αφορά τέσσερις από τις λεγόμενες «οδηγίες για το πρωινό» και, μόλις εγκριθεί επίσημα, θα ενημερώσει τους κανόνες σχετικά με τη σύνθεση, την επισήμανση και την ονομασία ορισμένων τροφίμων.

Οι επικαιροποιημένες οδηγίες στοχεύουν στην προώθηση της στροφής σε πιο υγιεινές δίαιτες, στη βοήθεια των καταναλωτών να κάνουν συνειδητές επιλογές και στη διασφάλιση της διαφάνειας σχετικά με την προέλευση των προϊόντων.

Κύρια στοιχεία της προσωρινής συμφωνίας

Μέλι

Το προσωρινά συμφωνηθέν κείμενο διατηρεί τη φιλοδοξία και τους στόχους της πρότασης και περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία σχετικά με το μέλι:

  • οι χώρες προέλευσης θα αναγράφονται στην ετικέτα με φθίνουσα σειρά, με βάση το βάρος· η ετικέτα θα περιλαμβάνει επίσης το ποσοστό που αντιπροσωπεύει κάθε χώρα στο μείγμα, αυξάνοντας έτσι τη διαφάνεια για τους καταναλωτές
  • τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν ότι η υποχρέωση αναγραφής του ποσοστού στην ετικέτα ισχύει μόνο για τα τέσσερα μεγαλύτερα μερίδια, υπό τον όρο ότι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του βάρους του μείγματος
  •  για να εξασφαλιστεί ευελιξία, στην περίπτωση συσκευασιών κάτω των 30 γραμμαρίων, τα ονόματα των χωρών προέλευσης μπορούν να αντικατασταθούν από έναν κωδικό ISO δύο γραμμάτων
  • μια πλατφόρμα εμπειρογνωμόνων θα υποστηρίξει την Επιτροπή με την ανάπτυξη μεθόδων για τον εντοπισμό νοθείας μελιού και την ενίσχυση των ελέγχων. Αυτό θα βοηθούσε στην καταπολέμηση της απάτης με το μέλι

Χυμοί φρούτων

Για να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα μειωμένης ζάχαρης, το προσωρινά συμφωνημένο κείμενο προβλέπει επίσης την προσθήκη τριών νέων κατηγοριών: «χυμός φρούτων μειωμένης ζάχαρης», «χυμός φρούτων μειωμένης ζάχαρης από συμπυκνωμένο» και «συμπυκνωμένος χυμός φρούτων μειωμένης ζάχαρης».

Επιπλέον, θα επιτρέπεται στους χειριστές να χρησιμοποιούν την ετικέτα « οι χυμοί φρούτων περιέχουν μόνο φυσικά σάκχαρα». Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι καταναλωτές είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τα προϊόντα που καταναλώνουν.

Μαρμελάδες φρούτων

Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο συμφώνησαν να αυξήσουν την ελάχιστη περιεκτικότητα σε φρούτα σε μαρμελάδες και επιπλέον μαρμελάδες (100 g επιπλέον ανά κιλό για μαρμελάδες και 50 γραμμάρια επιπλέον ανά κιλό για επιπλέον μαρμελάδες), διασφαλίζοντας παράλληλα σημαντική διάκριση μεταξύ των δύο κατηγοριών:

  • 450 g κατά γενικό κανόνα για τη μαρμελάδα
  • 500 g κατά γενικό κανόνα για επιπλέον μαρμελάδα

Αυτή η αύξηση της περιεκτικότητας σε φρούτα θα βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας ζάχαρης στις μαρμελάδες, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές.

Γάλα

Στην περίπτωση του αφυδατωμένου γάλακτος, οι δύο συννομοθέτες συμφώνησαν να επιτρέψουν τη χρήση θεραπειών που παράγουν αφυδατωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη.

Επόμενα βήματα

Μετά τη σημερινή προσωρινή συμφωνία, οι εργασίες θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες για να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες των αναθεωρημένων οδηγιών.

Η προσωρινή συμφωνία θα υποβληθεί στη συνέχεια στους εκπροσώπους των κρατών μελών στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας για έγκριση.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να υποβληθεί σε νομική/γλωσσική αναθεώρηση προτού εγκριθεί επίσημα από τους συννομοθέτες και τεθεί σε ισχύ.

Ιστορικό

Η αναθεώρηση των προτύπων μάρκετινγκ της ΕΕ για ορισμένες «οδηγίες για το πρωινό» προτάθηκε από την Επιτροπή στις 21 Απριλίου 2023 για να διασφαλίσει ότι τα πρότυπα μάρκετινγκ είναι ενημερωμένα και αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στη ζήτηση των καταναλωτών.