Οι υπουργοί Αλιείας κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες στον Ατλαντικό, τη Βόρεια Θάλασσα, τη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο για το 2025.

 

Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε με συναίνεση μετά από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων, καθορίζει όρια αλιευμάτων ιχθύων, γνωστά και ως «συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα» (TAC), και όρια αλιευτικής προσπάθειας για τα σημαντικότερα εμπορικά ιχθυαποθέματα. Η αλιευτική προσπάθεια αναφέρεται στο μέγεθος και την ισχύ του κινητήρα ενός σκάφους σε συνδυασμό με τον αριθμό των ημερών αλιείας.

Τα όρια που συμφωνήθηκαν συνάδουν με τον στόχο της διασφάλισης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των ιχθυαποθεμάτων και της προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον αντίκτυπο στις κοινότητες που εξαρτώνται από την αλιεία.

Η πολιτική συμφωνία αναλυτικά

Τα αποθέματα που καλύπτονται από τις δύο προτάσεις είναι εκείνα που διαχειρίζεται η ΕΕ είτε μόνη της, από κοινού με γειτονικές τρίτες χώρες, είτε μέσω συμφωνιών που συνάπτονται στο πλαίσιο περιφερειακών οργανώσεων διαχείρισης της αλιείας (ΠΟΔΑ).

Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τα ιχθυαποθέματα που τελούν υπό κοινή διαχείριση από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούνται κοινοί πόροι βάσει του διεθνούς δικαίου. Σύμφωνα με τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, αμφότερα τα μέρη διεξάγουν ετήσιες συνομιλίες για να συμφωνήσουν σχετικά με τα όρια αλιευμάτων για τα κοινά αποθέματα. Οι συνομιλίες αυτές ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και το αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου εγκρίθηκε μέσω γραπτής διαδικασίας, πριν από το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας. Η σημερινή πολιτική συμφωνία ενσωματώνει το αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στον κύριο κανονισμό για τον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα.

Οι διμερείς διαβουλεύσεις με τη Νορβηγία και οι τριμερείς διαβουλεύσεις σχετικά με τα κοινά αποθέματα μεταξύ της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας ολοκληρώθηκαν επίσης επιτυχώς πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου. Τα αριθμητικά στοιχεία για τα αποθέματα αυτά αποτελούν επίσης μέρος της συνολικής πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε.

Ατλαντικός και Βόρεια Θάλασσα

Για τον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα, η συμφωνία καλύπτει 21 TAC τα οποία διαχειρίζεται αυτόνομα η ΕΕ. Ο αριθμός των TAC που αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης φέτος είναι χαμηλότερος από τότε που το Συμβούλιο συμφώνησε σε ορισμένα πολυετή TAC τον Δεκέμβριο του 2023, ώστε να αυξηθεί η προβλεψιμότητα και η σταθερότητα για τον κλάδο.

Μετά τις θετικές επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και τη βελτίωση της κατάστασης των αποθεμάτων, οι υπουργοί συμφώνησαν να αυξήσουν τα όρια αλιευμάτων για τα ακόλουθα αποθέματα:

• ζαγκέτες (23%) και πεσκαντρίτσες (17%) στα ιβηρικά ύδατα του Ατλαντικού

• γλώσσα στον Βισκαϊκό Κόλπο (1 %)

• Καραβίδα στον νότιο Βισκαϊκό Κόλπο και την Κανταβρική Θάλασσα (134 %)

Προκειμένου να διαφυλαχθούν τα αποθέματα, σύμφωνα με τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, επιδιώκοντας παράλληλα ισορροπία με κοινωνικοοικονομικές παραμέτρους, οι υπουργοί συμφώνησαν να μειώσουν τα όρια αλιευμάτων για:

• γάδος στο Kattegat κατά 17%· Αυτό ισχύει για το 2025 και το 2026 και επιτρέπεται μόνο για παρεμπίπτοντα αλιεύματα

• τσιπούρα στα ιβηρικά ύδατα κατά 62%· αυτό είναι επίσης ένα πολυετές TAC για το 2025 και το 2026

• Καραβίδα στον Βισκαϊκό Κόλπο 39%

• Γλώσσα στην περιοχή 3α κατά 36%

Για τον μερλούκιο στα ιβηρικά ύδατα του Ατλαντικού και την ευρωπαϊκή χωματίδα στο Kattegat, το Συμβούλιο συμφώνησε να διατηρήσει τα ίδια όρια αλιευμάτων με το 2024.

Δεδομένης της συνεχιζόμενης κρίσιμης κατάστασης του ευρωπαϊκού χελιού, το Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει την εξάμηνη περίοδο απαγόρευσης για κάθε εμπορική αλιευτική δραστηριότητα χελιού, με ορισμένες εξαιρέσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί για το 2023 και το 2024, και να συνεχίσει να απαγορεύει την ερασιτεχνική αλιεία.

Μεσόγειος και Εύξεινος Πόντος

Όσον αφορά τη δυτική Μεσόγειο, οι υπουργοί συμφώνησαν να μειώσουν τις αλιευτικές προσπάθειες για τις μηχανότρατες κατά 66% στα ισπανικά και γαλλικά ύδατα και κατά 38% στα γαλλικά και ιταλικά ύδατα για την προστασία των βενθοπελαγικών αποθεμάτων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο στους στόλους.

Η μείωση αυτή συνάδει με τους στόχους του πολυετούς σχεδίου για τη Δυτική Μεσόγειο (ΜΑΡ) για τα βενθοπελαγικά αποθέματα, το οποίο θα εισέλθει στη μόνιμη φάση του την 1η Ιανουαρίου 2025, μετά από πενταετή μεταβατική περίοδο. Κατά τη διάρκεια της μόνιμης φάσης του πολυετούς σχεδίου δράσης για τη Δυτική Μεσόγειο, θα εφαρμόζονται εύρη τιμών μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (ΜΒΑ). Η αλιεία σε επίπεδα ΜΒΑ σημαίνει αλίευση του μέγιστου ποσοστού ιχθυαποθέματος που μπορεί να απομακρυνθεί με ασφάλεια από το απόθεμα, διατηρώντας ταυτόχρονα την ικανότητά του να παράγει μέγιστες βιώσιμες αποδόσεις μακροπρόθεσμα.

Επιπλέον, οι υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τη χρήση του μηχανισμού αντιστάθμισης που θεσπίστηκε για πρώτη φορά για το 2022, διαθέτοντας επιπλέον ημέρες στις μηχανότρατες που επιλέγουν πιο επιλεκτικά εργαλεία ή καλύπτονται από εθνικό μέτρο διατήρησης, ως κίνητρο για την αύξηση της προστασίας του αποθέματος.

Σε συνδυασμό, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν από το Συμβούλιο θα συμβάλουν στη μείωση της θνησιμότητας λόγω αλιείας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στον τομέα.

Σε σύγκριση με το 2024, το Συμβούλιο συμφώνησε επιπλέον να μειώσει τα μέγιστα όρια αλιευμάτων για τη γαλάζια και κόκκινη γαρίδα στα ισπανικά και γαλλικά ύδατα κατά 10% και κατά 6% στα ιταλικά και γαλλικά ύδατα. Για τις γιγάντιες κόκκινες γαρίδες, συμφώνησε να μειώσει τα όρια αλιευμάτων κατά 6% σε σύγκριση με το 2024 στα ιταλικά και γαλλικά ύδατα.

Στον Εύξεινο Πόντο, το Συμβούλιο συμφώνησε να αυξήσει το TAC κατά 3,85% σε σύγκριση με το 2024 στην περίπτωση του καλκανιού, το οποίο περιλαμβάνει μεταφορά της αχρησιμοποίητης ποσόστωσης καλκανιού της ΕΕ από το 2023. Συμφώνησε επίσης να διατηρήσει την περίοδο απαγόρευσης της αλιείας καλκανιού από τις 15 Απριλίου έως τις 15 Ιουνίου.

Για την σαρδελόρεγγα, υπήρξε ανατροπή σε σύγκριση με πέρυσι.

Επόμενα βήματα

Μετά από νομικούς και γλωσσικούς ελέγχους, το Συμβούλιο θα εκδώσει τους κανονισμούς σε προσεχή σύνοδο. Στη συνέχεια, θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα και θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Ιστορικό

Ο καθορισμός των TAC και των ποσοστώσεων είναι μια ετήσια διαδικασία που αναλαμβάνει το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας τον Δεκέμβριο. Οι υπουργοί επιδιώκουν πολιτική συμφωνία σχετικά με τα όρια αλιευμάτων και την αλιευτική προσπάθεια για τα εμπορικά ιχθυαποθέματα για τα επόμενα έτη, καθώς και τις ποσοστώσεις των κρατών μελών για κάθε είδος.

Η πολιτική συμφωνία βασίζεται σε προτάσεις της Επιτροπής και λαμβάνει υπόψη τις βέλτιστες διαθέσιμες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση των Θαλασσών (ICES) και της Επιστημονικής, Τεχνικής και Οικονομικής Επιτροπής Αλιείας (ΕΤΟΕΑ).

Σέβεται επίσης τους στόχους της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑλΠ), δηλαδή τη διασφάλιση της οικολογικής, οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας της αλιείας της ΕΕ. Επιπλέον, λαμβάνει υπόψη τα πολυετή σχέδια της ΕΕ για διάφορες θαλάσσιες λεκάνες και ακολουθεί τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο περιφερειακών οργανώσεων διαχείρισης της αλιείας.

Εττικέτες:
αλιεία