Αναλυτικά η σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ . Η διαδικασία, τα δικαιολογητικά, οι ημερομηνίες.

10320574_789444961088652_8807791168210915502_n - Αντίγραφο

Ξεκινούν από την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου οι αιτήσεις πληρωμής των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων (βιολογικά, απονιτροποίηση, ολοκληρωμένη διαχείριση, αμειψισπορά καπνού) τα έτη 2011 και 2012. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στις κατά τόπους ΔΑΟΚ θα πραγματοποιούνται, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι τις 15 Μαΐου.

Πιο αναλυτικά, η εγκύκλιος αναφέρεται στο σύνολο των δικαιούχων των Γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων στο πλαίσιο όλων των δράσεων του Μέτρου 2.1.4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α) 2007-2013 βάσει των υπ’ αριθ. 079833/24.10.2011, 12194 /7.11.2011 και 12805/11-9-2012 Κ.Υ.Α. όπως κάθε φορά ισχύουν. Σκοπός της εγκυκλίου είναι ο καθορισμός διαδικασιών για την υποβολή της ετήσιας δήλωσης εφαρμογής σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έκαστος δικαιούχος, βάσει της ενεργής σύμβασης και σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.

Στο πλαίσιο των προαναφερόμενων Κ.Υ.Α. ως φορείς υλοποίησης (ΦΥ) ορίζονται οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των αιρετών Περιφερειών ή άλλες κατά περίπτωση εξουσιοδοτημένες αρμόδιες υπηρεσίες.

  1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ : ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Για τη λήψη της κατ’ έτος ενίσχυσης σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις ισχύουσες εθνικές διατάξεις περί διαδικασίας χορήγησης της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι υποβάλλουν ετησίως αίτηση πληρωμής στο φορέα συμπλήρωσης και υποβολής της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ), το αργότερο μέχρι την 15η Μαΐου κάθε έτους εφαρμογής. Η αίτηση λαμβάνει ηλεκτρονικό πρωτόκολλο από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα.

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημερομηνία έναρξης των δεσμεύσεων κάθε έτους εφαρμογής, όπως ειδικά αναφέρεται ανά δράση στην δημοσιοποιηθείσα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος όπως τροποποιημένη ισχύει και εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημερών, οι δικαιούχοι υποβάλλουν στο Φ.Υ. δήλωση εφαρμογής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα κατά περίπτωση ΚΥΑ.

Εξαίρεση αποτελεί η δήλωση εφαρμογής του πρώτου έτους και δεύτερου έτους εφαρμογής για το σύνολο των δράσεων η οποία υποβάλλεται σύμφωνα με το συνημμένο πίνακα λαμβάνοντας υπόψη την υστέρηση στη διαδικασία υπογραφής συμβάσεων, όπου απεικονίζεται η ημερομηνία έναρξης υποβολής δηλώσεων εφαρμογής ανά δράση .

Για τα επόμενα έτη εφαρμογής και για λόγους διασταύρωσης με τα δεδομένα της αντίστοιχης ΑΕΕ :

  • εφόσον η ολοκλήρωση των δεσμεύσεων αφορά στο διάστημα 2 Ιανουαρίου έως και 15 Μαΐου, οι δικαιούχοι υποβάλλουν δήλωση εφαρμογής εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημερών με τη συμπλήρωση έκαστου έτους από την ημερομηνία έναρξης των δεσμεύσεων κάθε έτους εφαρμογής. Ειδικότερα για το 2015 ως ημερομηνία έναρξης υποβολής δηλώσεων ορίζεται η 26.01.2015, δεδομένης της ανάγκης για υλοποίηση διοικητικών πράξεων λόγω ανανέωσης χαρτογραφικού υποβάθρου
  • εφόσον η ολοκλήρωση των δεσμεύσεων αφορά στο διάστημα 16 Μαΐου έως και 31

Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι υποβάλλουν δήλωση εφαρμογής από τις 02 Ιανουαρίου του επόμενου έτους και εντός είκοσι (20) εργάσιμων ημερών. Ειδικότερα για το 2015 ως ημερομηνία έναρξης υποβολής δηλώσεων ορίζεται η 26.01.2015 δεδομένης της ανάγκης για υλοποίηση διοικητικών πράξεων λόγω ανανέωσης χαρτογραφικού υποβάθρου.

Η δήλωση εφαρμογής υποβάλλεται από τους δικαιούχους ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα που υποστηρίζει την εφαρμογή κάθε δράσης λαμβάνοντας ηλεκτρονικό πρωτόκολλο. Η διαδικασία συμπλήρωσης και οριστικοποίησης των στοιχείων της δήλωσης εφαρμογής περιγράφεται στο σχετικό εγχειρίδιο χρήσης. Επισημαίνουμε ότι κατά την διαδικασία συμπλήρωσης - καταχώρησης της δήλωσης εφαρμογής τα πεδία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα από την τελευταία οριστική σύμβαση και το αντίστοιχο ΣΠΔ .

Μετά την ηλεκτρονική τους υποβολή, οι δηλώσεις εφαρμογής εκτυπώνονται από το πληροφοριακό σύστημα και διαβιβάζονται με ευθύνη των ενδιαφερομένων πλήρως συμπληρωμένες και υπογεγραμμένες σε έντυπη μορφή, με τα συνυποβαλλόμενα παραστατικά, στους αρμόδιους Φ. Υ., όπου και λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου της υπηρεσίας κατάθεσης. Οι δηλώσεις εφαρμογής υποβάλλονται σε έντυπη μορφή εντός 45 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης εφαρμογής. Επισημαίνεται ότι, όταν η λήξη της προθεσμίας συμπίπτει με αργία, Σάββατο ή Κυριακή, τότε θεωρείται ότι συμπίπτει με την πρώτη επόμενη εργάσιμη ημέρα. Μετά την παραλαβή της έντυπης δήλωσης εφαρμογής και τη χορήγηση υπηρεσιακού αριθμού πρωτοκόλλου, οι Φ. Υ. καταχωρίζουν το υπηρεσιακό πρωτόκολλο στο πληροφοριακό σύστημα.

Σε περιπτώσεις που ο παραγωγός δεν επιθυμεί να υποβάλλει ο ίδιος ηλεκτρονικά τη δήλωση εφαρμογής θα απευθύνεται στην αρμόδια ΔΑΟΚ για να παραλάβει το έντυπο της δήλωσης εφαρμογής. Σ' αυτό θα είναι προσυμπληρωμένα τα στοιχεία βάσει της ισχύουσας σύμβασης και ΣΠΔ.

Ο δικαιούχος θα συμπληρώνει τα λοιπά απαιτούμενα πεδία και θα υποβάλλει το έντυπο πλήρως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ΔΑΟΚ λαμβάνοντας υπηρεσιακό αριθμό πρωτοκόλλου. Στη συνέχεια, η υπηρεσία θα προβαίνει σε καταχώρηση και οριστικοποίηση της δήλωσης εφαρμογής στο Πληροφοριακό Σύστημα όπου και θα λαμβάνει ηλεκτρονικό πρωτόκολλο. Η προαναφερόμενη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου κατά περίπτωση χρονικού διαστήματος.

Στις περιπτώσεις που ο παραγωγός που έχει ενταχθεί στη δράση είναι «θανών» για το αιτούμενο έτος εφαρμογής και :

  • έχει υποβάλλει αίτηση πληρωμής ο «κληρονόμος» τότε την δήλωση εφαρμογής θα πρέπει να την υποβάλλει ο «κληρονόμος» εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης λόγω ανωτέρας βίας, όπως περιγράφεται στην αντίστοιχη ΚΥΑ. Σε αυτή την περίπτωση το 20ήμερο θα υπολογίζεται με βάση την ημερομηνία μεταβίβασης.
  • έχει υποβάλλει αίτηση πληρωμής ο «θανών», τότε την δήλωση εφαρμογής θα πρέπει να την υποβάλλει ο «κληρονόμος» στο όνομα του θανόντος προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά όπως αυτά περιγράφονται στο αριθ. 469/10916/27.01.2012 διευκρινιστικό έγγραφο της Δ.Χ.Π.Π. του ΥΠ.Α.Α.Τ. Για το επόμενο έτος εφαρμογής, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης λόγω ανωτέρας βίας, όπως περιγράφεται στην αντίστοιχη ΚΥΑ, θα υποβληθεί αίτηση πληρωμής και δήλωση εφαρμογής από τον κληρονόμο.

4 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

4.1 ΓΕΝΙΚΑ

Η ενίσχυση η οποία αντιστοιχεί στην παροχή τεχνικής στήριξης, όπου αυτή προβλέπεται, καταβάλλεται εφόσον η τεχνική στήριξη αφορά όλο το έτος εφαρμογής.

Τα παραστατικά Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) θα πρέπει να προσκομίζονται στον ΦΥ πρωτότυπα και εξοφλημένα. Αυτά ελέγχονται και τίθεται σε αυτά σφραγίδα ή συμπληρώνεται χειρόγραφα ότι «ΕΓΙΝΕ ΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 2.1.4. ΤΟΥ ΠΑΑ 2007 – 2013». Στη συνέχεια ο δικαιούχος ετοιμάζει ένα φωτοαντίγραφο, ο υπάλληλος της ΔΑΟΚ αντιπαραβάλει το φωτοαντίγραφο με το πρωτότυπο και βεβαιώνει με την υπογραφή του ότι το φωτοαντίγραφο είναι όμοιο με το πρωτότυπο (ακριβές φωτοαντίγραφο). Το αντίγραφο συνοδεύει τη Δήλωση Εφαρμογής ενώ το πρωτότυπο το κρατά ο δικαιούχος.

Στην υπεύθυνη δήλωση για χρήση κοπριάς θα πρέπει να αναγράφεται η ακριβής ποσότητα, η προέλευση της κοπριάς π.χ. αν είναι ιδιοπαραγόμενη, από αγορά, από διάθεση, κλπ. καθώς και το είδος ζώου προέλευσης (από Αιγοπρόβατα, Βοοειδή, Χοίρους ή Πουλερικά).

4.2 ΑΝΑ ΔΡΑΣΗ

Ειδικότερα ανά δράση επισημαίνουμε τα παρακάτω :

1.1-Βιολογική Γεωργία

  • Στα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά που αφορούν στην πραγματοποίηση χημικών αναλύσεων θα πρέπει να αναφέρονται τα τεμάχια (α/α αγροπεριβαλλοντικού) τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο εργαστηριακού ελέγχου.
  • Ο πίνακας Α -ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ-, και οι πίνακες Β, Γ, Δ, Ε, και ΣΤ μπορούν να υποβάλλονται ως συνημμένοι στη δήλωση εφαρμογής.
  • Τα στοιχεία του πίνακα Β -ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ- θα πρέπει να συμπληρώνονται σε διαφορετικό πίνακα ανά ομάδα καλλιέργειας αγροπεριβαλλοντικού, τόσες φορές όσες και οι ομάδες.

1.2 - Βιολογική Κτηνοτροφία

  • Το ενημερωμένο μητρώο καταγραφής του ζωικού κεφαλαίου από το αρμόδιο τμήμα της ΔΑΟΚ θα υποβάλλεται μόνο για τα αιγοπρόβατα. Για τα βοοειδή θα χρησιμοποιούνται σε όλα τα στάδια ελέγχου τα στοιχεία της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων.

1.4 - Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές

  • Στα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά που αφορούν στην πραγματοποίηση χημικών αναλύσεων θα πρέπει να αναφέρονται τα τεμάχια (α/α αγροπεριβαλλοντικού) τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο εργαστηριακού ελέγχου.

2.1 - Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών

  • Τα υποδείγματα σχεδίου λίπανσης και εφαρμοζόμενης άρδευσης μπορούν να υποβάλλονται ως συνημμένοι πίνακες στη δήλωση εφαρμογής.
  • Τα στοιχεία των πινάκων 4Β, 5Β, και 6Β θα πρέπει να συμπληρώνονται σε διαφορετικό πίνακα ανά ομάδα καλλιέργειας, τόσες φορές όσες και οι ομάδες.

2.3Α - Σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή καπνών

  • Στα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά που αφορούν στην πραγματοποίηση χημικών αναλύσεων θα πρέπει να αναφέρονται τα τεμάχια (α/α αγροπεριβαλλοντικού) τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο εργαστηριακού ελέγχου.
  • Τα υποδείγματα προγράμματος λίπανσης, προγράμματος άρδευσης και προγράμματος

Φυτοπροστασίας μπορούν να υποβάλλονται ως συνημμένοι πίνακες στη δήλωση εφαρμογής.

  1. ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ / ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Ο δικαιούχος υποχρεούται να υποβάλλει κάθε χρόνο:

  • Αίτηση ενιαίας ενίσχυσης – αίτησης πληρωμής με αναφορά στον κωδικό παράλληλης δράσης για το ενταγμένο τμήμα της εκμετάλλευσης.
  • Δήλωση εφαρμογής

Εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιπτώσεων, όπως αναφέρονται στις αντίστοιχες Κ.Υ.Α., η υποβολή αίτησης πληρωμής και δήλωσης εφαρμογής πέραν των καταληκτικών ημερομηνιών, οδηγεί σε μείωση κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα του ποσού που ο δικαιούχος θα είχε δικαίωμα να λάβει, εάν οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών οι αιτήσεις θεωρούνται μη αποδεκτές.

Μη τήρηση της ανωτέρω υποχρέωσης επιφέρει αποκλεισμό από την ενίσχυση για το συγκεκριμένο έτος εφαρμογής.

Η κατ’ επανάληψη μη υποβολή αίτησης πληρωμής ή δήλωσης εφαρμογής θεωρείται ως μονομερής διακοπή της σύμβασης και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κατά περίπτωση κυρώσεις.