Η συνεχής ανάπτυξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων αναγκών στη γεωργία, οδήγησε τον αγροτικό τομέα στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση της παραγωγής τους.

 

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες επενδύσεις που χαρακτηρίζονται ως καινοτόμες στη φυτική παραγωγή, οι οποίες συμβάλλουν στη διευκόλυνση της δραστηριότητας των παραγωγών και τη βελτίωση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών.

Μηχανική πλοήγηση

Συστήματα πλοήγησης (GPS): Σύστημα μηχανικής διεύθυνσης, πλοήγηση με αυτόματο πιλότο με δυνατότητα πλήρους ελέγχου του συστήματος διεύθυνσης.

Συστήματα ελεγχόμενης μετακίνησης στο χωράφι (tram lining): Δημιουργία μόνιμων ιχνών μετακίνησης των μηχανημάτων στο χωράφι. Έτσι, αποτρέπεται η αλληλοεπικάλυψη καθώς και η συμπίεση του εδάφους.

Γεωργία Συντήρησης

Απευθείας σπορά στον αγρό: Χρήση σπαρτικών μηχανών, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να σπείρουν χωρίς να απαιτείται προετοιμασία του εδάφους (εφαρμογή στη μέθοδο ακαλλιέργειας).

Κατεργασία του εδάφους με λωρίδες: Χρήση μηχανημάτων που κατεργάζονται το έδαφος σε ένα μόνο πέρασμα, δημιουργώντας λωρίδες πάνω στις οποίες θα γίνει η σπορά (εφαρμογή σε σκαλιστικές καλλιέργειες).

Μεταβλητή σπορά

Σετ σποράς μεταβλητής δόσης: Εξαρτήματα που προσαρμόζονται σε συμβατική σπαρτική μηχανή και περιλαμβάνει μικροϋπολογιστή χωραφιού, μικροελεγκτές των δόσεων, μονάδα GPS για τον ελκυστήρα και σύστημα που προσαρμόζεται στο κιβώτιο σχέσεων της μηχανής.

Σπαρτικές μηχανές μεταβλητής δόσης (GPS): Σπορά σε διαφορετικές πυκνότητες.

Μηχανήματα καταπολέμησης ζιζανίων

Σύστημα αναγνώρισης ζιζανίων: Ειδικά μηχανήματα που αναγνωρίζουν τη θέση των ζιζανίων και τα καταστρέφουν. Περιέχουν κάμερες σάρωσης του εδάφους, μικροϋπολογιστή που διαθέτει λογισμικό αναγνώρισης των ζιζανίων, συστήματα καταστροφής (π.χ. ψεκαστήρες, λέιζερ) και μικροελεγκτές των συστημάτων καταστροφής.

Μηχανές μεταφύτευσης

Αυτόματες μεταφυτευτικές μηχανές: Αποτελούνται από αυτόνομες μονάδες επιλογής των φυτών που προορίζονται για μεταφύτευση και σύστημα μεταφοράς τους. Επιπλέον, οι μηχανές αυτές μπορούν να δημιουργήσουν τα αυλάκια μέσα στα οποία θα τοποθετήσουν τα φυτά και παρέχουν σύστημα στήριξης όπου είναι αναγκαίο (π.χ. φυτό πιπεριάς).

 

Μηχανήματα συγκομιδής λαχανικών

Συγκομιδή φυλλώδη λαχανικών: Μηχανήματα που τοποθετούνται στον γεωργικό ελκυστήρα και περιλαμβάνουν μηχανισμό θερισμού με μαχαίρια, μηχανισμό προώθησης των φυτών (βοηθητικός ανυψωτήρας), χώρος για τοποθέτηση των λαχανικών που συλλέχθηκαν σε κιβώτια και μηχανισμούς εκφόρτωσης ή μεταφόρτωσης των κιβωτίων.

Συγκομιδή βολβώδη ή ριζώδη λαχανικών: Μηχανήματα που τοποθετούνται στον γεωργικό ελκυστήρα και περιλαμβάνουν μηχανισμό εξαγωγής του βολβού ή του ριζώματος, μηχανισμούς ανύψωσης, αποφύλλωσης και καθαρισμού των φυτών από ξένες ύλες και χώρο αποθήκευσης τους.

Μηχανήματα συγκομιδής καρπών

▪ Δονητές κορμού ή βραχιόνων.

▪ Μηχανήματα δόνησης με σύστημα περισυλλογής καρπών.

▪ Μηχανήματα συλλογής καρπών από το έδαφος: Αυτοκινούμενα ή παρελκόμενα στον γεωργικό ελκυστήρα, τα οποία συλλέγουν τους καρπούς με μεταφορική ταινία.

▪ Πλατφόρμες με κινητές θέσεις για διευκόλυνση των εργατών συλλογής.

▪ Συστήματα προετοιμασίας των προς πώληση προϊόντων

Διαχωρισμός προϊόντων: Ηλεκτρονικοί αισθητήρες ανίχνευσης (π.χ. κάμερα) για το διαχωρισμό των προϊόντων.

Ποιοτικός έλεγχος: Χρήση αισθητήρων ανίχνευσης προβληματικών προϊόντων (υποβαθμισμένοι καρποί ή λαχανικά) και τοξινών.

Έλεγχος καθαρότητας: Χρήση συστημάτων για την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Γεωργία ακριβείας

Η γεωργία ακριβείας άρχισε να εφαρμόζεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 στη χώρα μας και βασίζεται στη χρήση τεχνολογιών (πληροφορική, τηλεπικοινωνίες) στο χωράφι. Πρόκειται για μία μέθοδο διαχείρισης των αγροκτημάτων ανάλογα με τις ανάγκες των φυτών σε κάθε σημείο του χωραφιού. Εφόσον γίνει μέτρηση της παραλλακτικότητας του εδάφους, ο αγρότης εφαρμόζει τις εκάστοτε εισροές (σπόροι, φυτοφάρμακα, λιπάσματα), με βάση τις ανάγκες της καλλιέργειας. Εφαρμόζονται σε διαφορετικές δόσεις για κάθε τμήμα του χωραφιού και συνήθως γίνεται με δύο τρόπους.

Ο πρώτος τρόπος βασίζεται στη συγκέντρωση δεδομένων που αφορούν τις ιδιότητες του εδάφους και της καλλιέργειας και τη δημιουργία διαφορετικών ζωνών εντός του χωραφιού. Σε κάθε ζώνη περιλαμβάνονται τμήματα του χωραφιού που επιδέχονται κοινές καλλιεργητικές τεχνικές και φέρουν κοινά χαρακτηριστικά. Έτσι, δημιουργείται χάρτης εφαρμογής, τον οποίο χρησιμοποιούν τα μηχανήματα με σκοπό τη διαφοροποίηση των δόσεων.

Ο δεύτερος τρόπος σχετίζεται με τη χρήση αισθητήρων στα μηχανήματα εφαρμογής των εισροών, οι οποίοι μετρούν ιδιότητες του χωραφιού και της καλλιέργειας. Με σκοπό την εφαρμογή λίπανσης ή σκευασμάτων φυτοπροστασίας σε διαφορετικές δόσεις, οι αισθητήρες αλλάζουν αυτόματα τη ρύθμιση των μηχανημάτων κατά τη λειτουργία τους στο χωράφι, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από τις μετρήσεις.

Τέλος, τα τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα (drones) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εποπτεία του χωραφιού και την καταγραφή τυχόν προβλημάτων στην καλλιέργεια. Επιπλέον, τα μηχανήματα με τεχνητή νοημοσύνη θα απασχολήσουν τη γεωργία ακριβείας στο μέλλον, καθώς μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της παραγωγής, τη μείωση του κόστους της, καθώς και στην εξοικονόμηση πόρων.