Νέα έκθεση του ΟΗΕ προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η γεωχωρική τεχνολογία μπορεί να προωθήσει την παγκόσμια ατζέντα επισιτιστικής ασφάλειας.
Ο FAO και η UNOOSA τονίζουν τη σημασία της συνεργασίας για να κάνουν τις διαστημικές τεχνολογίες να ωφελήσουν τους αγρότες μικρής κλίμακας.
Πολλοί από τους νέους δορυφόρους που βρίσκονται σήμερα σε τροχιά γύρω από τη Γη είναι εξοπλισμένοι για να παρέχουν επαναστατικά εργαλεία και δεδομένα για τη βελτίωση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και την ενίσχυση των αγροδιατροφικών συστημάτων. Μια νέα έκθεση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Γραφείο Εξωτερικών Διαστημικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (UNOOSA) στοχεύει στην ενημέρωση και καθοδήγηση μιας σειράς εμπειρογνωμόνων και υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με τις διάφορες διασταυρώσεις της διαστημικής τεχνολογίας και της γεωργίας, της δασοκομίας και της διαχείρισης της χρήσης γης, καθώς και των κλιματικών και περιβαλλοντικών τάσεων.
«Η διαστημική τεχνολογία έχει αναδειχθεί ως game changer. Οι δορυφορικές εικόνες, τα δεδομένα των παγκόσμιων δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης και οι ολοκληρωμένες εφαρμογές τους είναι πλέον κρίσιμα εργαλεία για τη γεωργία, επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους, που κυμαίνονται από τους τοπικούς αγρότες έως τους διεθνείς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, να παρακολουθούν την υγεία των καλλιεργειών, να διαχειρίζονται τους υδάτινους πόρους, να εντοπίζουν και να ελέγχουν τα παράσιτα και να σχεδιάζουν για τις καιρικές αβεβαιότητες, μεταξύ διαφόρων άλλων εφαρμογών», σύμφωνα με τον Lifeng LI, Διευθυντή του Τμήματος Γης και Υδάτων του FAO, και ο διευθυντής του UNOOSA Aarti Holla-Maini στην εισαγωγή τους στο "Leverage Space Technology for Agricultural Development and Food Security".
Η χρήση γεωχωρικών τεχνολογιών δεν είναι καθόλου νέα, αφού ξεκίνησε το 1957. Από τότε, περισσότεροι από 17.000 δορυφόροι έχουν εκτοξευθεί, με το ποσοστό να φτάνει τώρα σχεδόν τους 3.000 κάθε χρόνο. Αλλά οι δυνατότητές του έχουν μεγεθυνθεί από την αυξανόμενη ακρίβεια και τις ποικίλες δυνατότητες των δορυφόρων, καθώς και από μια σειρά εφαρμογών που βασίζονται σε σύννεφο που καθιστούν τα λεπτομερή δεδομένα της Γης όλο και πιο προσβάσιμα σε όλη τη διαδρομή προς τα smartphones.
Υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ διαστήματος και γεωργίας – από την τεχνική διαλειτουργικότητα και την εναρμόνιση των δεδομένων έως τις πρωτοβουλίες ανάπτυξης ικανοτήτων – και η ανάγκη για διεθνή συνεργασία για να διασφαλιστεί ότι οι αγρότες μικρής κλίμακας και οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να έχουν πρόσβαση και να επωφελούνται από δορυφορικά δεδομένα.
H νέα έκθεση συνιστά την ενίσχυση των παγκόσμιων ικανοτήτων στη χρήση δορυφορικών δεδομένων για τη γεωργία, την αύξηση του διεθνούς συντονισμού σε δορυφορικές αποστολές εστιασμένες στη γεωργία και τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ διαστημικών δεδομένων και υπηρεσιών. Προωθεί τη δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου προμήθειας εικόνων των Ηνωμένων Εθνών για δορυφορικά αποτελέσματα για τη μείωση των επικαλύψεων και την ενίσχυση των συνεργειών.
Τονίζει επίσης ότι η αυξημένη συνεργασία και ολοκλήρωση όχι μόνο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα συγκεκριμένα οφέλη για όλους, αλλά θα συμβάλει επίσης στον μετριασμό του διαφαινόμενου κινδύνου των ταχέως αναπτυσσόμενων διαστημικών δραστηριοτήτων – διαστημικών αποβλήτων, τα οποία μπορούν να απειλήσουν την επιχειρησιακή ασφάλεια των δορυφόρων και να εμποδίσουν μελλοντικές αποστολές.
Το ιστορικό
Η βραβευμένη γεωχωρική πλατφόρμα Hand-in-Hand του FAO αξιοποιεί τη δύναμη των δορυφορικών αναλύσεων και δεδομένων, ενσωματώνοντας περισσότερα από δύο εκατομμύρια επίπεδα δεδομένων γεωχωρικών και γεωργικών στατιστικών ανοικτής πρόσβασης από παγκόσμιους παρόχους.
Επιπλέον, το εργαλείο παρακολούθησης δασικής κάλυψης SEPAL του FAO παρέχει σε οποιονδήποτε διαθέτει κινητή συσκευή έναν όλο και πιο ακριβή τρόπο ανίχνευσης αλλαγών τοπίου σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, με τη βοήθεια της εύχρηστης πλατφόρμας Google Earth Engine και των πολύτιμων εισροών των δορυφορικών υπηρεσιών πολλών χωρών μελών του FAO.
Ένα άλλο εργαλείο αιχμής του FAO είναι το WaPOR, το οποίο αξιοποιεί δορυφορικά δεδομένα για να παρακολουθεί την πραγματική κατανάλωση νερού σε καλλιεργούμενα χωράφια με υψηλό επίπεδο ακρίβειας, επιτρέποντας στους αγρότες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να βελτιστοποιήσουν τη χρήση των πόρων.
Η ικανότητα του FAO να φέρει τη διαστημική τεχνολογία απευθείας στους αγρότες - μέσω εργαλείων όπως το SEPAL και το WaPOR - είναι μια μοναδική προσφορά. Οι γεωχωρικές τεχνολογίες συμβάλλουν επίσης στις τοπικές και διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, στον έλεγχο παρασίτων, στη διαχείριση της γονιμότητας του εδάφους, στις εκτιμήσεις υδατικού στρες, στα ημερολόγια καλλιεργειών, στην αποτελεσματική χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και σε ένα αυξανόμενο σύνολο τεχνικών γεωργίας ακριβείας.
Η έκθεση
Οι πολυμερείς εταιρικές σχέσεις είναι και θα είναι απαραίτητες για την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού της διαστημικής τεχνολογίας για τη γεωργία, τονίζει η έκθεση.
Παρουσιάζει τις δραστηριότητες αγροπληροφορικής του FAO και πώς μια ταχεία προσπάθεια χαρτογράφησης καλλιεργειών στο Τόγκο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 - υπό την ηγεσία της κυβέρνησης, της NASA Harvest, της Planet Labs και του Πανεπιστημίου του Maryland - επέτρεψε στις δημόσιες αρχές να ανταποκριθούν γρήγορα με παρεμβάσεις που ανακουφίζουν άμεσα τις πιέσεις στα αγροδιατροφικά συστήματα της χώρας.
Η έκθεση, η οποία καλύπτει τα ανάντη, μεσαία και κατάντη τμήματα της αλυσίδας αξίας διαστημικής γεωργίας, τονίζει ότι η διασφάλιση ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη χωρική υποδομή, η θέσπιση προτύπων για μεθόδους, δεδομένα, πληροφορίες και διαδικασίες και η αποφυγή χρονικών και χωρικών κενών κάλυψης στα δεδομένα τηλεπισκόπησης, είναι όλα βασικά για τη βελτιστοποίηση των παγκόσμιων στρατηγικών για τα αγροδιατροφικά συστήματα.
Μία από τις κεντρικές ατζέντες της UNOOSA είναι να βοηθήσει τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να θεσπίσουν νομικά και ρυθμιστικά πλαίσια για τις διαστημικές τους δραστηριότητες, ενώ ο FAO συνεργάζεται ενεργά με τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) για την ανάπτυξη μιας λειτουργικής μετα-γλώσσας για θέματα κάλυψης γης και χρήσης γης. Οι αποτελεσματικές ασκήσεις εναρμόνισης, ολοκλήρωσης και διαλειτουργικότητας των δεδομένων είναι επιτακτικές για να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι καινοτόμες ευκαιρίες που προσφέρουν οι γεωχωρικές τεχνολογίες.
Αποτελούν επίσης πρόσφορη προϋπόθεση για τη διάδοση των οφελών μέσω πλατφορμών υπολογιστικού νέφους, όπως το SEPAL, καθώς και για τη δυνατότητα των γεωργών να αναφορτώνουν επιτόπιες παρατηρήσεις, οι οποίες επιτρέπουν πιο ολιστικές και αποτελεσματικές πολιτικές και έργα.