Το διεθνές έργο AgriLoop αναπτύσσει διαδικασίες για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων υψηλής αξίας από γεωργικά απόβλητα μέσω βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού.

 

Το AgriLoop είναι ένα διεθνές έργο για την ενίσχυση της κυκλικής γεωργίας στην Ευρώπη και την Κίνα. Θα αναπτύξει και θα μοιραστεί νέους τρόπους μετατροπής των γεωργικών υπολειμμάτων σε βιολογικά προϊόντα για τη δημιουργία οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών ευκαιριών για τον γεωργικό τομέα.

35 εταίροι από όλη την Ευρώπη και την Κίνα ένωσαν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του AgriLoop με κοινό στόχο την αύξηση της γεωργικής βιωσιμότητας, τη στήριξη της βιοοικονομίας και την αντιμετώπιση των ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής και της πλαστικής ρύπανσης.

Η καθηγήτρια Nathalie Gontard, Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Έργου AgriLoop (INRAE), εξηγεί: «Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε οικολογικά αποτελεσματικά τα υποεκμεταλλευόμενα γεωργικά υπολείμματα σε βιολογικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, ικανά να δημιουργήσουν νέες αγορές βιολογικής βάσης ή να ανταγωνιστούν και να κερδίσουν μερίδιο αγοράς ισοδύναμων καλλιεργειών με βάση ελαιούχες καλλιέργειες και τρόφιμα. Τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα περιλαμβάνουν συστατικά τροφίμων και ζωοτροφών και υλικά βιολογικής προέλευσης».

Το έργο θεωρεί τα αχρησιμοποίητα υπολείμματα καλλιεργειών ως ανεκμετάλλευτο πόρο που μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα. Χρησιμοποιώντας αυτά τα «απόβλητα» ως πρώτη ύλη για τη βιοοικονομία, όχι μόνο μπορούν να μετατραπούν σε κάτι χρήσιμο, αλλά μπορούν επίσης να αντικαταστήσουν πραγματικά τα προϊόντα με βάση το πετρέλαιο. Ως εκ τούτου, το AgriLoop θα συμβάλει στην αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων και στην απομάκρυνση από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Επιπλέον, τα προϊόντα στοχεύουν να είναι πιο πράσινα στην παραγωγή, λιπασματοποιήσιμα και βιοδιασπώμενα.

Για τους αγρότες, το AgriLoop παρέχει πιθανές νέες, υψηλής αξίας χρήσεις για γεωργικά υπολείμματα. Χρησιμοποιεί αυτά τα κατάλοιπα για την παροχή βιώσιμων τελικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων για τις γεωργικές αγορές, όπως μεμβράνες εδαφοκάλυψης, γλάστρες κηπευτικών, ζωοτροφές και λιπάσματα.

Η εταιρική σχέση AgriLoop, η οποία περιλαμβάνει ερευνητικούς και τεχνικούς οργανισμούς, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μεγαλύτερους οργανισμούς, θα αναπτύξει μια ιδέα για βιώσιμα βιοδιυλιστήρια και θα επιδείξει καινοτόμες και βιώσιμες αλυσίδες αξίας.

Αυτά τα βιοδιυλιστήρια χρησιμοποιούν γεωργικά υπολείμματα από ντομάτα, σόγια, φιστίκι, μήλο, άχυρο, πατάτα, σπόρους ζυθοποιίας, λάδι, σταφύλια και κοπριά.

Τα απόβλητα μετατρέπονται σε φυτικές και μικροβιακές πρωτεΐνες, πολυεστέρες και άλλες χημικές ουσίες βιολογικής προέλευσης. Οι διαδικασίες περιλαμβάνουν πράσινη εκχύλιση, μικροβιακή μετατροπή και σύνθεση και εξώθηση υλικών. Τυχόν εναπομένουσα βιομάζα χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοαερίου.

Η προσέγγιση "ασφαλής και βιώσιμη από το σχεδιασμό" της AgriLoop ελαχιστοποιεί τις επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να κλιμακωθεί για χρήση σε εμπορικά βιοδιυλιστήρια.

Τα αποτελέσματα της μεταποίησης μπορούν να μετατραπούν σε μια σειρά καινοτόμων προϊόντων και διαδικασιών βιολογικής προέλευσης για εφαρμογές τροφίμων, ζωοτροφών, υγείας και υλικών, ιδίως για τον γεωργικό τομέα. Σε αυτά περιλαμβάνονται συστατικά τροφίμων και ζωοτροφών (φυτικές πρωτεΐνες, καροτενοειδή), βιοχημικά υψηλής λειτουργικότητας (αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακά), μικροβιακές πρωτεΐνες, υλικά βιολογικής προέλευσης, όπως πολυεστέρες φυτών (cutin, suberin) και μικροβιακοί πολυεστέρες (PHA) και λιπάσματα.

Ο καθηγητής Aimin Shi, συντονιστής του κινεζικού έργου (IFST-CAAS) εξηγεί: «Η λειτουργικότητα και η αξία αυτών των λιτά σχεδιασμένων προϊόντων βιολογικής προέλευσης θα δοκιμαστούν από τους τελικούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών και των βιοεπεξεργαστών. Δίνεται έμφαση στα προϊόντα για τη γεωργία και τα τρόφιμα, δημιουργώντας μια πλήρως κυκλική λύση».

Μέσω της δημιουργίας ευέλικτων αξιακών αλυσίδων που βασίζονται στη γεωργία, το AgriLoop στοχεύει επίσης να συμβάλει στο άνοιγμα νέων αγορών, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην αύξηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας στον τομέα.

Το έργο AgriLoop έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης αριθ. 101081776, το ταμείο έρευνας και καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKRI) στο πλαίσιο της εγγύησης χρηματοδότησης Horizon Europe της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, την Ελβετική Κρατική Γραμματεία Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας (SERI) και από το Εθνικό Βασικό Πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Κίνας (NKRDPC).

 

 

Κατάστημα Συναιτεριστικών Προϊόντων