Ήδη έχουν ρυθμισθεί 6 από τα 12 σημεία που έχει παρέμβει - Τη Δευτέρα συνάντηση του ΥΠΑΑΤ με τον Επίτροπο.

Από το 2016 η ΕΕ είχε εντοπίσει δυσλειτουργίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποκάλυψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης,  σε συνέντευξη του προς τα ΜΜΕ της Ηλείας, σημειώνοντας ότι στο χρόνο που μεσολάβησε τα προβλήματα συνεχίσθηκαν και παρότι το 2023 υπήρξε επιστολή προς την  τότε διοίκηση αλλά και πίεση από την πολιτική ηγεσία, εντούτοις δεν έγιναν βήματα για τη διόρθωση των δυσλειτουργιών αυτών. 

Όπως είπε ο Υπουργός με την αλλαγή της διοίκησης προχώρησε και η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων. Ήδη από τις 12 επισημάνσεις της ΕΕ (9 δομικές και 3 τεχνικές) ήδη έχουν  ικανοποιηθεί οι έξι.

Τη Δευτέρα ο ΥπΑΑΤ στις Βρυξέλλες, όπου θα βρεθεί για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας,  θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση, μαζί με τον Πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον Επίτροπο Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι  στον οποίο θα εκφράσει τη βούληση της κυβέρνησης για πλήρη εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Στόχος  μας είναι η πλήρης εξυγίανση του  Οργανισμού και η λειτουργία του με πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ

Απαντώντας σε ερώτηση για την ΚΑΠ, ο υπουργός αναφέρθηκε στις συμμαχίες που έχουν γίνει και στην ανάπτυξη της αγροτικής διπλωματίας.

Ήδη, είπε, έχουμε επιτύχει να υπάρχει εξαίρεση από την αγρανάπαυση και για το τρέχον έτος και να μειωθεί ο όγκος των ελέγχων στις καλλιέργειες κάτω από 100 στρέμματα, που αφορά το 85% των ελληνικών καλλιεργειών.

Είπε ακόμη ότι ο στόχος για την επόμενη περίοδο είναι:

1. Η δέσμευση του 2% της ΚΑΠ για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στον πρωτογενή τομέα.

2. Μείωση των οικολογικών σχημάτων από τα 33 που είναι σήμερα με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας

3. Τη δυνατότητα μεταφορά πόρων από Πυλώνα σε πυλώνα ώστε να μπορέσει να απορροφήσει το κάθε κράτος το μέγιστο των πόρων που δικαιούται.

Αναφερόμενος στη σταφίδα σημείωσε ότι λόγω της κακής περσινής χρονιάς  τα αποθέματα απορροφώνται ενώ επισήμανε την ανάγκη λειτουργίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας, η σύσταση της οποίας προχωρεί.        

Ο νέος ΕΛΓΑ

Αναφέρθηκε στις προβλέψεις του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ (δύο επίπεδα ασφάλισης, υποχρεωτικό και προαιρετικό, επέκταση της πρόληψης, ψηφιοποίηση του Οργανισμού), για τον οποίο έχει ξεκινήσει η πρώτη  από τις τρεις φάσεις διαβούλευσης που θα γίνουν και κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτήν.

Επισήμανε ότι επεκτείνεται ο τομέας πρόληψης με την καθιέρωση του αγροτικού 112, την επέκταση της αντιχαλαζικής προστασίας και την πρόσληψη 200 επί πλέον στελεχών για 3+3 χρόνια.

«Εξαιρέσεις στην ασφάλιση δεν θα υπάρξουν», είπε και δήλωσε ότι η ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική για όλους και κάθε παραγωγός.

Για τους ελέγχους είπε ότι θα συνεχισθούν. Αναφέρθηκε στο κύκλωμα που αποκαλύφθηκε το οποίο, όπως είπε, η Αστυνομία χαρακτήρισε «εγκληματική οργάνωση». Υπάρχουν 1.000 περιπτώσεις που ελέγχονται μία προς μία και τέσσερις έχουν προφυλακισθεί. ‘Όπως είπε αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι ενισχύσεις θα καταβάλλονται σε εκείνους που πραγματικά τις δικαιούνται.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο νόμο για την ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια και στη συμβολή που μπορεί να έχουν στην αγροτική ανάπτυξη. «Βάλαμε τέλος σε μια συζήτηση 15 ετών όπου ο ένας πετούσε το μπαλάκι στον άλλον», είπε. Ήδη από τα 59 Επιμελητήρια περίπου τα μισά έχουν πάρει αποφάσεις για σύσταση Αγροτικών Επιμελητηρίων Αγροτικό Μητρώο θα συλλέξει μια σειρά από πληροφορίες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αναπτύξουμε στοχευμένες δράσεις για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.