Παροχή οικονομικής στήριξης στους κατόχους αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, προκειμένου να διατηρήσουν ή/και να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων αυτών, συμβάλλοντας στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στον τομέα της ζωικής παραγωγής και στην αειφόρο ανάπτυξη και ισορροπία της φύσης.

Εκδόθηκε η Πρόσκληση υποβολής αιτημάτων στήριξης για το πρόγραμμα των αυτόχθονων φυλών. Γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής της Δράσης 10.1.09 είναι όλη η χώρα. 

Τομείς παρέμβασης είναι οι φυλές των ζώων ανά περιοχή κατανομής, όπως αυτές εμφανίζονται στον ακόλουθο πίνακα:

* Με αστερίσκο σημειώνεται το Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων, το οποίο έχει την ευθύνη για την τήρηση του γενεαλογικού βιβλίου της φυλής και το οποίο συγκεντρώνει τα στοιχεία γενεαλογικού βιβλίου της φυλής από τα υπόλοιπα ΚΖΓΠ

Η ενίσχυση χορηγείται ετησίως και το ύψος της ενίσχυσης σε ευρώ ανά ΜΖΚ (Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου) ανά κατηγορία ζώου ορίζεται ως ακολούθως:

Όπου, ισχύουν οι παρακάτω ισοδυναμίες:

Ένα (1) βοοειδές ηλικίας έξι (6) μηνών έως δύο (2) ετών = 0,6 ΜΖΚ Ένα (1) βοοειδές ηλικίας άνω των δύο (2) ετών = 1 ΜΖΚ Ένα (1) προβατοειδές ή αιγοειδές άνω του ενός (1) έτους = 0,15 ΜΖΚ Μία (1) χοιρομητέρα = 0,5 ΜΖΚ

Ένα μόνοπλο άνω των έξι (6) μηνών = 1 ΜΖΚ

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στους τομείς βοοτροφίας, αιγοπροβατοτροφίας και χοιροτροφίας περιλαμβάνει το κόστος για την εκτροφή αρσενικών ζώων αναπαραγωγής με αναλογία ένα (1) αρσενικό ζώο για κάθε δεκαπέντε (15) θηλυκά ζώα αναπαραγωγής που ανέρχεται σε 23 €/ΜΖΚ.

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης καταβάλλεται εφόσον τηρείται η αναλογία 1 αρσενικό: 15 θηλυκά αναπαραγωγά ζώα. Εφόσον δεν τηρείται αυτή η αναλογία το ύψος ενίσχυσης μειώνεται κατά 23€ ανά Μ.Ζ.Κ.

Με  ευθύνη  του  ΕΦΔ  τα  στοιχεία  της  πρόσκλησης  καταχωρίζονται  στο  ΟΠΣΑΑ  και στο ΠΣ της Δράσης, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην εφαρμογή που θα επιτρέπει την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στήριξης.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Η υποβολή αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά κατά το διάστημα από 30/10/2023 έως και 08/11/2023, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ).

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στην παρούσα Πρόσκληση, υποβάλλουν προς τον ΕΦΔ, ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξης.

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης γίνεται στον σύνδεσμο: http://p2.dikaiomata.gr/M1019 με τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης για την υποβολή της ΕΑΕ (Κωδικός Πρόσκλησης: 10.1.09 - Παράταση).

Εφόσον η ηλεκτρονική αίτηση στήριξης υποβληθεί επιτυχώς, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της υποβολής.

Η αίτηση στήριξης περιλαμβάνει στοιχεία, τόσο του υποψήφιου δικαιούχου όσο και του ζωικού κεφαλαίου για το οποίο αιτείται την ενίσχυση και ειδικότερα:

  • τη φυλή του ζώου
  • τον αριθμό των ζώων (αρσενικών και θηλυκών ζώων)
  • την ηλικία του ζώου
  • το φύλο του ζώου
  • την περιοχή παρέμβασης
  • τον κωδικό και την έδρα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης
  • στοιχεία του ενδιαφερόμενου ή του νόμιμου εκπροσώπου: αριθμός αστυνομικής ταυτότητας, ΑΦΜ, στοιχεία επικοινωνίας (σταθερό και κινητό τηλέφωνο, προσωπικό e-mail), Ταχυδρομική Δ/νση.
  • άλλα στοιχεία που τυχόν απαιτούνται.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης , κατά την υποβολή της αίτησης, τα παραπάνω στοιχεία συμπληρώνονται αυτόματα από το ΠΣ υποστήριξης της Δράσης με τα αντίστοιχα δεδομένα του ενεργού Τεχνικού δελτίου για το έτος 2022, και δεν παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής τους.

Η εμπρόθεσμη οριστικοποίηση της αίτησης στήριξης, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του υποψηφίου.

Με την υποβολή της αίτησης στήριξης, οι υποψήφιοι αποδέχονται την περαιτέρω επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση, διασφαλίζεται η τήρηση της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων.

Ο υποψήφιος εκτυπώνει την οριστικοποιημένη αίτηση και τη φυλάσσει μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο φάκελό του. Ο υποψήφιος υποχρεούται να προσκομίζει τα πρωτότυπα παραστατικά σε οποιοδήποτε έλεγχο του ζητηθεί.

Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέσω του ΠΣ μεταφέρονται στο ΟΠΣΑΑ μέσω κατάλληλης διαδικτυακής υπηρεσίας που παρέχεται από το ΟΠΣΑΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων, οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται καθημερινά στο Κέντρο Υποστήριξης Αγροτών της Ένωσης Αγρινίου και στο Τμήμα Επιδοτήσεων, στα κεντρικά γραφεία του Συνεταιρισμού και στα υποκαταστήματα. Τηλέφωνo επικοινωνίας: 2641440026.

Δείτε αναλυτικά την Πρόσκληση ΕΔΩ.