Ενωμένοι για τη γη. Η κληρονομιά μας. Το μέλλον μας.

 

 

Η απερήμωση, η υποβάθμιση της γης και η ξηρασία συγκαταλέγονται στις πιο πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, με έως και το 40% της συνολικής έκτασης γης παγκοσμίως να θεωρείται ήδη υποβαθμισμένο.

Η υγιής γη όχι μόνο μας παρέχει σχεδόν το 95% της τροφής μας, αλλά και πολύ περισσότερα: μας ντύνει και μας στεγάζει, μας παρέχει θέσεις εργασίας και μέσα διαβίωσης και μας προστατεύει από την επιδείνωση της ξηρασίας, των πλημμυρών και των πυρκαγιών.

Ταυτόχρονα, οι αυξανόμενοι πληθυσμοί σε συνδυασμό με τα μη βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης τροφοδοτούν τη ζήτηση για φυσικούς πόρους, ασκώντας υπερβολική πίεση στη γη σε σημείο υποβάθμισης. Η απερήμωση και η ξηρασία οδηγούν στην αναγκαστική μετανάστευση, θέτοντας δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο σε κίνδυνο εκτοπισμού.

Από τα 8 δισεκατομμύρια κατοίκους του κόσμου, πάνω από ένα δισεκατομμύριο νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως σε περιοχές που εξαρτώνται άμεσα από τη γη και τους φυσικούς πόρους για τη συντήρησή τους. Η δημιουργία προοπτικών απασχόλησης για τους αγροτικούς πληθυσμούς είναι μια βιώσιμη λύση που παρέχει στους νέους πρόσβαση σε ευκαιρίες οικολογικής επιχειρηματικότητας και ταυτόχρονα στην κλιμάκωση των βέλτιστων πρακτικών.

Φέτος, το θέμα της Ημέρας Απερήμωσης και Ξηρασίας «Ενωμένοι για τη Γη. Η κληρονομιά μας. Το μέλλον μας» αναδεικνύει το μέλλον της διαχείρισης της γης - τον πιο πολύτιμο πόρο μας για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Ο φετινός παγκόσμιος εορτασμός θα φιλοξενηθεί από την κυβέρνηση της Γερμανίας, υπογράφουσα τη σύμβαση και έναν από τους αφοσιωμένους υποστηρικτές της. Συμπίπτοντας με την 30ή επέτειο της UNCCD, θα είναι μια κρίσιμη στιγμή για την αύξηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και την κινητοποίηση όλων των τμημάτων της κοινωνίας για την υποστήριξη της βιώσιμης διαχείρισης της γης. Changemakers από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στη Βόννη της Γερμανίας για να μιλήσουν και να αναδείξουν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση υγιούς γης για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. .

 

Το γνωρίζατε;

Κάθε δευτερόλεπτο, ένα ισοδύναμο τεσσάρων γηπέδων ποδοσφαίρου υγιούς γης υποβαθμίζεται, προσθέτοντας συνολικά 100 εκατομμύρια εκτάρια κάθε χρόνο.

Κάθε δολάριο ΗΠΑ που επενδύεται στην αποκατάσταση της γης μπορεί να αποφέρει έως και 30 δολάρια ΗΠΑ σε αντάλλαγμα. Σε πολλές χώρες που πλήττονται από απερήμωση, υποβάθμιση του εδάφους και ξηρασία, η γεωργία αντιπροσωπεύει υψηλό μερίδιο των οικονομικών εσόδων.

Στο πλαίσιο της UNCCD, περισσότερες από 130 χώρες έχουν ήδη δεσμευτεί να επιτύχουν μηδενική υποβάθμιση της γης (LDN) έως το 2030: έναν κόσμο όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει ουδέτερο, ή ακόμη και θετικό, αντίκτυπο στη γη.

 

Εττικέτες:
περιβάλλον αγρότες