Το Συνέδριο, με θέμα την αγροοικολογία σε όλο τον κόσμο και την αντιμετώπιση των κρίσεων, θα πραγματοποιηθεί στο Viseu της Πορτογαλίας, από τις 2 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2024.

 

Το επίκεντρο του συνεδρίου είναι η ανταλλαγή αγροοικολογικών εμπειριών και συλλογικών απαντήσεων για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των μεγάλων αγορών και των αγροτικών επιχειρήσεων.

Με το όραμα ότι η αγροοικολογία είναι μια συλλογική προσπάθεια και ότι ο ηγετικός της ρόλος πρέπει να δοθεί πίσω στους ανθρώπους και τις κοινότητες, το Συνέδριο περιλαμβάνει φορείς από τον κοινωνικό, γεωργικό, τεχνικό, επιστημονικό και ακαδημαϊκό τομέα, καθώς και πολιτικούς και κοινωνικά κινήματα.

Υιοθετώντας τις συμπεριληπτικές αρχές της αγροοικολογίας, το Συνέδριο διατηρεί χαμηλά τα τέλη εγγραφής για να ενθαρρύνει την ευρεία συμμετοχή και εκτιμά εξίσου τη συμβολή της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών. Έχει καθιερωθεί ως μια σημαντική πλατφόρμα που αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ο 10ο Διεθνές Συνέδριο Αγροοικολογίας θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Πορτογαλία, στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Viseu (IPV), από τις 2 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2024. Στόχος του είναι να διευκολύνει την ανταλλαγή αγροοικολογικών εμπειριών μεταξύ της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.

Το Συνέδριο έχει τρεις κύριους στόχους:

1. Συμβολή στην παραγωγή, εδραίωση και ανταλλαγή αγροοικολογικών γνώσεων και εμπειριών και προώθηση της μετάβασης σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων μέσω συζήτησης και συναίνεσης σχετικά με τα κοινά στοιχεία μεταξύ των αγροοικολογιών του κόσμου.

2. Συνέχιση της διαδικασίας διαμόρφωσης αγροοικολογικών στρατηγικών ως ολοκληρωμένων απαντήσεων (τεχνολογικών, κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών) για ένα ανθεκτικό σύστημα τροφίμων, με την ικανότητα να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της φτώχειας και της κοινωνικοοικονομικής πόλωσης. και 3. Δώστε ορατότητα στις αγροοικολογίες από τον Παγκόσμιο Νότο έως τον Βορρά.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, διαρθρώνεται γύρω από έξι θεματικές ενότητες:

α) Αγροοικολογικές πρακτικές στη δυναμική των πολυεδαφικών αγροοικοσυστημάτων (κατασκευή, αποκατάσταση, διατήρηση)

β) Αγροοικολογικές δημόσιες πολιτικές στον κόσμο: συνηχήσεις και παραφωνίες

γ) Νέες δίκαιες και κοινωνικές σχέσεις βασισμένες στην ταυτότητα (φύλο, εθνοτική, γενεαλογική, πολιτιστική)

δ) Κλιματική αλλαγή, οικονομική φτώχεια και στρατηγικές επιβίωσης

ε) γεωγραφική απομόνωση και επισιτιστική παγκοσμιότητα

στ) Αγροοικολογία, κοινωνικά κινήματα και συλλογική χειραφέτηση (μηχανισμοί διακυβέρνησης).

Τέσσερις τύποι παρουσιάσεων είναι ανοιχτοί για υποβολή:

επιστημονικές εργασίες,

εκθέσεις εμπειρίας,

στρογγυλές τράπεζες και

καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Τρεις επιτροπές υποστηρίζουν την εκδήλωση: η Οργανωτική Επιτροπή (με μέλη από διάφορες χώρες και επαγγέλματα), η Επιστημονική Επιτροπή (αποτελούμενη από κορυφαίους ερευνητές στην αγροοικολογία) και η Επιτροπή Παρακολούθησης (αξιολόγηση προτάσεων για εκθέσεις εμπειρίας και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις).

Μαζί, στοχεύουν να τονίσουν τις δυνατότητες της αγροοικολογίας παγκοσμίως.