Το 2022 εκτιμάται ότι στην ΕΕ εκτρέφονταν 1,08 εκατομμύρια τόνοι υδρόβιων οργανισμών, αξίας 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Η υδατοκαλλιέργεια περιλαμβάνει την ελεγχόμενη καλλιέργεια ψαριών, μαλακίων, φυκών και καρκινοειδών.

Το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, 4 χώρες της ΕΕ αντιπροσώπευαν συλλογικά περίπου τα δύο τρίτα (67%) της συνολικής παραγωγής εκτρεφόμενων υδρόβιων οργανισμών: η Ισπανία (25%), η Γαλλία (17%), η Ελλάδα (13%) και η Ιταλία (12%).

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η παραγωγή της Νορβηγίας ξεπέρασε εκείνη ολόκληρης της ΕΕ, με παραγωγή 1,66 εκατομμυρίων τόνων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν σολομός.

Η παραγωγή στην ΕΕ επικεντρώνεται κυρίως σε είδη ιχθύων με πτερύγια (όπως πέστροφα, τσιπούρα, λαβράκι, κυπρίνος, τόνος και σολομός) και μαλάκια (συμπεριλαμβανομένων των μυδιών, των στρειδιών και των κυδωνιών), τα οποία μαζί αντιπροσώπευαν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής υδατοκαλλιέργειας κατά βάρος το 2022.

Διαφορετικοί υδρόβιοι οργανισμοί έχουν διαφορετικές τιμές. Η αξία παραγωγής πέστροφας (15,1%) και λαβρακιού (14,0%) είχε τα υψηλότερα μερίδια αξίας για τον τομέα της υδρόβιας γεωργίας της ΕΕ.

Οι διακυμάνσεις στην παραγωγή οφείλονται σε διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ορισμένα από τα είδη εκτρέφονται και καλλιεργούνται αποκλειστικά για κτηνοτροφικούς σκοπούς, ορισμένα είδη ψαριών δεν αλιεύονται ετησίως, ορισμένες επιχειρήσεις δοκιμάζουν νέα είδη και η παραγωγή ορισμένων ειδών βρίσκεται υπό πειραματικό στάδιο.

Οι αυξημένες τιμές ενέργειας (λόγω του COVID και του πολέμου στην Ουκρανία) προκάλεσαν υψηλότερες τιμές παραγωγής, οι οποίες αντανακλώνται και στις τιμές πώλησης. Ενώ η παραγωγή σε τόνους παρέμεινε η ίδια (ή ακόμη και μειώθηκε σε ορισμένες χώρες), η συνολική αξία παραγωγής σε ευρώ ανέβηκε υψηλότερα. Επιπλέον, ορισμένες επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν να συνεχίσουν την παραγωγή λόγω του αυξανόμενου κόστους.

 

Εττικέτες:
eurostat