Χρήσιμες συμβουλές από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας.

Η καρπόκαψα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς των πυρηνόκαρπων προσβάλλοντας κυρίως τους βλαστούς και τους καρπούς της ροδακινιάς και δευτερευόντως της βερικοκιάς, δαμασκηνιάς και αμυγδαλιάς.

Είναι λεπιδόπτερο και συμπληρώνει 4-5 γενιές το χρόνο. Η πρώτη γενεά εμφανίζεται περίπου μέσα Απριλίου στις πρώιμες περιοχές και έως τα μέσα Μαΐου για τις όψιμες περιοχές από τις ανεπτυγμένες προνύμφες που διαχείμασαν, προσβάλλοντας τους νεαρούς βλαστούς.

Η εγκατάσταση των φερομονικών παγίδων φέτος έγινε μέσα Μαρτίου. Από τη μελέτη των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες διαπιστώνουμε ότι ξεκίνησε η πτήση της πρώτης γενεάς του εντόμου από τέλη Μαρτίου λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Με την έναρξη των εκκολάψεων οι νεαρές προνύμφες εισέρχονται στους ακραίους νεαρούς βλαστούς και ανοίγουν στοά στο κέντρο τους.

Συνιστάται στους παραγωγούς να πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες ψεκασμό με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την καταπολέμηση του εντόμου, ιδίως σε οπωρώνες με γνωστό ιστορικό προσβολών. Επίσης συνιστάται η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων μειωμένης τοξικότητας λόγω του μεγάλου πληθυσμού ωφέλιμων εντόμων αυτή την εποχή.

Η ροδακινιά αποτελεί τον κυριότερο ξενιστή της ανάρσιας. Η ανάρσια είναι λεπιδόπτερο και προσβάλει επίσης τη βερικοκιά, την αμυγδαλιά και δευτερευόντως άλλα πυρηνόκαρπα.

Στη ροδακινιά προκαλεί ζημιές σε νεαρούς βλαστούς ανοίγοντας στοές. Οι βλαστικές κορυφές λυγίζουν και καταστρέφονται. Στους νεαρούς καρπούς προκαλεί επιφανειακά φαγώματα, ενώ στους αναπτυγμένους κοντά στην ωρίμανση εισέρχεται στο εσωτερικό τους και τρέφεται από τη σάρκα.

Διαχειμάζει ως προνύμφη μέσα στο φλοιό ή στους νεαρούς βλαστούς. Στο τέλος του χειμώνα ξεκινάει τη διατροφική της δραστηριότητα σε οφθαλμούς, άνθη και στη συνέχεια σε βλαστούς και καρπούς.

Οι επεμβάσεις κατά της καρπόκαψας καλύπτουν και την αντιμετώπιση της ανάρσιας.